Interview met Leugendetective Dan Ribacoff

27 februari 2018 11:01 | amusement | Door Televizier

© RTL/Roland J.Reinders

In het nieuwe programma De leugendetective koppelt de Amerikaanse leugen-expert Dan Ribacoff (ex)stellen die de waarheid willen horen aan de detector. Wij spraken Dan over de zin en onzin van een leugendetector.

Voordat de koppels op RTL 5 aan het gesprek beginnen, neemt Ribacoff eerst de leugentest afzonderlijk bij ze af, daarna stellen ze elkaar de vragen die ze altijd al wilden stellen maar niet durfden. Dat zijn pittige vragen in de trant van: 'Vind je me te dik’, ‘ben ik goed in bed’, ‘wil je überhaupt kinderen met me’ en ‘ben je wel eens vreemdgegaan in onze relatie?’Your mouth can lie, but your brains can’t’, zegt Dan Ribacoff, en zo is het maar net.

Wat is de bedoeling van De leugendetective?
„Dat (ex)stellen elkaar vragen stellen en eerlijke antwoorden krijgen Op die manier kunnen ze hopelijk een solide fundament voor de toekomst te bouwen.”

Waarom hebben de deelnemers u daar voor nodig? Ze kunnen toch ook thuis een goed gesprek voeren?
„Mensen zijn bang om elkaar de moeilijke vragen te stellen. En de waarheid kan eng zijn. We hebben dit programma eerder in Groot-Brittannië gedaan en daar praten ze al helemaal niet met elkaar. In Nederland zijn mensen opener, maar ook bij jullie hebben sommige mensen dit programma nodig om een goed gesprek te voeren. Het breekt relaties open.”

Sommige mensen in het programma liegen volgens de detector overduidelijk. Waarom wagen ze zich dan toch aan zo’n test?
„Leugenaars liegen nu eenmaal. Voor hen is het een soort verdedigingsmechanisme. En blijkbaar denken ze dat ze het apparaat om de tuin kunnen leiden maar dat is niet zo.”

Hoe betrouwbaar is de leugendetector?
„Het meet lichaamsreacties en als mensen liegen, vinden reacties plaats. Het apparaat kan het dus niet mis hebben. Er kunnen wel fouten ontstaan doordat de afnemer zich niet goed heeft voorbereid, de verkeerde vragen stelt of de antwoorden verkeerd interpreteert. Dat is hetzelfde als vliegen met een slechte piloot. De betrouwbaarheid varieert van 80% tot 99,4%, afhankelijk van het soort test. Maar wanneer je duidelijke vragen stelt als: ‘Heb je die persoon vermoord?’, dan zit je boven de 99% betrouwbaarheid.”

Hoe bent u ooit in aanraking gekomen met de leugendetector?
„Ik werk al 30 jaar als privédetective en in dat werk komt een leugendetector heel goed van pas. Stel dat er een diamant is gestolen bij een sieradenwinkel, dan kun je dat instrument gebruiken om het personeel te ondervragen. Ik zeg altijd: ‘My business is lying, and business is good!’.”

Zijn de mensen die aan De leugendetective mee hebben gedaan achteraf blij?
„Bijna iedereen. Ik krijg nog steeds berichtjes van deelnemers waarin ze me bedanken. Ja, ook als de relatie het programma niet overleefd heeft.”

De Leugendetective, vanaf woensdag 28 februari, 21.30 uur • RTL 5

Meer over