Interview met Lucille Werner over de Mis(s)verkiezing

4 Mei 2017 13:40 | amusement | Door Televizier

© SBS 6

Acht vrouwen met een lichamelijke handicap strijden zaterdag in een liveshow om de titel ‘Mis(s) 2017’. Presentatrice Lucille Werner: “We kijken nog te weinig naar het potentieel van mensen.”

De Mis(s)verkiezing is niet zomaar een presentatieklus voor Lucille Werner (49). Het is haar kindje. Dat was het in 2006, toen de Tros het voor het eerst uitzond, en dat is het nu, bij haar nieuwe werkgever SBS 6. “Van de financiering tot de laatste noot van de muziek: bij het hele traject ben ik nauw betrokken.” Dat alles met maar één doel: het potentieel laten zien van mensen met een lichamelijke handicap. Iets waar de presentatrice – die zelf moeilijk loopt als gevolg van zuurstofgebrek bij de geboorte – zich al jaren voor inzet. “We kijken nog te weinig naar het potentieel van mensen.”

Waarom is de Mis(s)verkiezing na 10 jaar terug?

“Ik heb er na de tweede verkiezing in 2007 bewust voor gekozen om het even in de la te stoppen. Het idee was om het er jaren later weer eens uit te halen, om te kijken hoe het er dan voor zou staan met de emancipatie van mensen met een handicap. Dit jaar bestaat mijn Lucille Werner Foundation tien jaar; een mooie gelegenheid om het opnieuw op tv te brengen.”

En, hoe staat het nu met de emancipatie?

“We vinden het nog altijd lastig om met een handicap om te gaan. Stel, je wilt je gaan voorstellen aan iemand, maar ziet dat hij zijn rechterarm mist. Vaak loop je dan liever weg dan dat je erop afstapt, uit angst iets onhandigs te doen of te zeggen. Terwijl het niet erg is om onhandig te zijn in zo’n situatie, als je intentie maar goed is en je interesse toont.”

Is er wel iets verbeterd in de afgelopen tien jaar?

“Ja, door de komst van de participatiewet heeft het bedrijfsleven meer oog voor de doelgroep. Maar we moeten wel doorpakken nu. Er zijn nog steeds 600 duizend mensen met een arbeidshandicap die maar niet aan een baan komen. Werkgevers zijn bang voor de regelgeving rondom budgetten en het moeten aanpassen van de werkplek. En dat is zonde, want diversiteit is belangrijk op de werkvloer, daarmee behaal je de grootste successen.”

Waarom willen de potentiële ‘missen’ meedoen aan dit programma?

“Ze willen de problemen die ze ondervinden in acceptatie, discriminatie en afwijzing uit de weg hebben. Ze stellen zich kwetsbaar op – doe het maar eens, in je badpak op het podium – om aan te tonen dat we ze niet hoeven te zien als een object van zorg, maar dat we juist in mogelijkheden en kansen moeten denken. Zo doet een jong meisje mee dat sinds kort haar benen mist. Ze zit nog volop in de verwerking, maar heeft zoveel levenskracht in haar ogen. Inspirerend, mooi en ontroerend.”

Sommige mensen vragen zich af of een speciale missverkiezing wel de juiste manier is om ­aandacht te vragen voor het onderwerp.

“Ik zou ook het liefste zien dat mensen met een handicap volledig geïntegreerd zijn en meedoen aan bijvoorbeeld Idols of The voice of Holland. Maar dat gebeurt niet. Dit is een manier om ze wél een podium te geven. Ik hoop dat mensen thuis gaan beseffen dat het eigenlijk idioot is dat er een speciaal programma voor deze mensen moet worden gemaakt. Misschien sla ik door, maar ik vind dat De Mis(s)verkiezing van nationaal belang is. Als iedereen zaterdag kijkt, zal dat Nederland gezonder en rijker maken. Het is zo sprankelend om allemaal een beetje anders te zijn.”

Jij bent nog steeds de enige vrouw met een ­lichamelijke beperking op tv. Hoe komt dat?

“Mensen met een lichamelijke beperking denken al snel: die kansen zijn voor mij niet weggelegd. Maar je moet wel vechten om ergens te komen. Ik ploeter in de studio’s ook altijd maar een beetje over de snoeren heen. Ook de omgeving speelt een rol. Mijn ouders zeiden, om mij te beschermen, ‘vergeet die droom, het gaat je nooit lukken’. Ik moest maar secretaresse worden, met mijn beentjes onder tafel. Dan moet je wel heel zeker van je zaak zijn om toch door te zetten.”  
De Mis(s)verkiezing, zaterdag • 20.30 export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root SBS 6

Meer over