Interview met Sandra Schuurhof over Hart van Nederland

16 augustus 2017 15:34 | amusement | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Sandra Schuurhof (45) presenteert nu vijf jaar Hart van Nederland. Dat doet ze met veel plezier. “Het is een heel leuke club mensen. Ik voel me enorm thuis.”

Tekst: Vanessa Vunderink

Hoe ziet jouw dag eruit als je uitzending hebt?

“Die begint om half 3 met een redactievergadering. Samen met de eindredacteur en regisseur nemen we – ik en mijn medepresentator – het draaiboek voor de vroege uitzending door. Vervolgens schrijven we onze teksten, gaan we de make-up in, nemen een promo op en repeteren in de studio alvorens om 6 uur de uitzending begint. Om half 7 eten we met z’n allen in de kantine, hebben we weer redactievergadering en houden we de hele avond het nieuws in de gaten. We bedenken eventueel nieuwe onderwerpen, passen de uitzending aan en (her)schrijven onze teksten. Dan weer de make-up in, repeteren en om half 11 de uitzending doen. Rond middernacht ben ik thuis.”

In hoeverre hebben jullie invloed op de inhoud?

“Hoewel de uitzending al in grote lijnen is uitgezet als wij ’s middags komen, kunnen we gedurende de dag altijd onderwerpen en ideeën aandragen. Daar wordt zeker naar geluisterd. Ik denk zelf ook graag mee, want ik ben toch journalist. Als er iets gebeurt of speelt, denk ik altijd: hoe kunnen we daar een mooi item van maken?”

Zijn de uitzendingen in de zomer lastig te vullen?

“Eigenlijk niet, want er gebeurt altijd wel wat. Ik heb sowieso het gevoel dat je de laatste jaren nauwelijks nog kan spreken van komkommertijd in de zomer.”

Van welk nieuws word jij in de zomer blij?

“Wanneer er een landelijke hittegolf is, want die levert alleen maar leuke verhalen op. Mensen die tot ’s avonds laat barbecueën, vrolijke beelden van stranden, campings en volle terrasjes. Ik wacht er nog steeds op.”

En welk nieuws raakt je het meest?

“Incidenten met kinderen. Soms draait mijn maag om en kan ik wel een potje janken. Zeker sinds ik zelf moeder ben, vind ik het onvoorstelbaar dat mensen een kind pijn kunnen doen. Zoals afgelopen Kerst, toen een zesjarig jongetje bijna was doodgevroren nadat hij voor straf de hele dag in pyjama buiten op het balkon had moeten staan. Maar ook verhalen van doodzieke kinderen hakken erin.”

Hart van Nederland wordt al jaren goed bekeken. Wat is jouw verklaring voor het succes?

“Ik merk dat mensen graag willen weten wat er in ons land gebeurt. Het NOS Journaal of RTL Nieuws bestaat toch voor een groot deel uit buitenlands nieuws. Naast de harde nieuwsonderwerpen laten we ook zien wat zich in Noordoost-Groningen of Zuid-Limburg afspeelt; dingen waar je anders geen weet van zou hebben. Niet voor niets heeft onze koning weleens gezegd: ‘Als ik wil weten wat er in Nederland speelt, kijk ik naar Hart van Nederland.’ Ook ik heb door ­Hart een completer beeld van Nederland en de Nederlanders gekregen.”

Heeft dat jouw blik op Nederland veranderd?

“Ja, in positieve zin. Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe mensen in deze steeds meer individualistische tijd zich inspannen om een gezamenlijk doel te bereiken. Er is ongelooflijk veel gemeenschapszin in ons land; kleine initiatieven die het verschil maken. Mensen die zich inzetten voor een ziek kind of een stel van wie het huis is afgebrand. Dat vind ik alleen maar mooi.”

Mis je het verslaggeven weleens?

“In het begin wel. Ik moest ook best wennen aan mijn nieuwe rol als presentatrice, want ik was zo geprogrammeerd om bij een gebeurtenis naar de plek des onheils te rijden. Als er nu een hard nieuwsonderwerp is, voel ik nog steeds weleens die drang. Gelukkig mag ik voor het koningshuis nog steeds op pad. Tegelijkertijd vind ik die verbindende rol in de studio, dat je met z’n tweeën het nieuws van de dag op een overzichtelijke manier naar de kijker brengt, ook wel weer mooi. Daar zit ook een uitdaging in, die ik steeds meer ben gaan waarderen. Het is heel leuk om een andere aspect van het televisievak te leren.”

Heb je nog tv-ambities buiten Hart van ­Nederland?

“Naast Hart doe ik voor Shownieuws en Libelletv.nl De week van Máxima, een rubriek over de werkzaamheden van onze koningin. Verder ga ik vanaf 1 oktober een nieuw programma presenteren, maar daar mag ik helaas nog niets over zeggen.”

Hart van Nederland • dagelijks om 18.00 & 22.30 uur (in het weekend alleen om 22.30) - SBS 6

Meer over