Interview met The Incredible Dr. Pol

31 juli 2015 13:46 | amusement | Door Televizier

De Nederlandse dierenarts Harm-Jan Pol maakt met zijn National Geographic-show The Incredible Dr. Pol al jaren furore in Amerika. Hij was even in Nederland en Televizier.nl sprak met hem.

Meneer Pol, u bent een held in de Verenigde Staten dankzij uw realityshow. Had u ooit gedacht dat u zo populair zou worden?

„Nee, helemaal niet! Mijn zoon Charles zit in de filmindustrie, maar hij kreeg nooit een voet tussen de deur. Op een gegeven moment bedacht hij dat een show over mij wel wat zou kunen zijn. Dierenartsen zo als ik, die alle dieren behandelen, zijn bijna utgestorven. Hij heeft 27 uur bij me gefilmd, daar een dvd van 4 minuten van gemaakt en National Geographick zag daar wat in. Nu is het de top show op Nat Geo Wild in Amerika.”

Maar waarom toch?

„Dat weet ik niet. Dit is mijn werk wat ik al 45 jaar doe. Ik geloof dat vooral kinderen het een mooie show vinden. Ze zien dat ik dieren help en dat vinden ze mooi. Je kunt kinderen niks wijsmaken en dit is een eerlijk show, niets wordt in scène gezet. Na een tijdje gingen de ouders meekijken en ook zij vinden het mooi.”

U krijgt van collega's wel eens kritiek dat u te ouderwets werkt, wat vindt u daarvan?

„Ik werk niet ouderwets maar met mijn gezond verstand. Toen ik van school kwam in Utrecht hadden we niet al die dure machines die de dierenartsen nu hebben. Ik kijk, ik voel, ik ruik en heel soms proef ik een dier. Je onderzoekt en ontdekt op die manier wat er mis is. Die jonge dierenarsten werken andersom, volgens mij is dat juist verkeerd.”

Heeft u wel eens heimwee?

„Ik ben in 1970 geëmigreerd, en ik nooit heimwee gehad. Ik weet niet eens wat het woord betekent. En Michigan is prachtig. Er is veel ruimte, het klimaat is fijn, ik heb een huis met 28 hectare grond, met bos, heuvels, een meertje, allemaal van mij. Als er fans langs komen dan zeggen ze ook altijd: 'gut, wat woon je mooi'. Maar daar heb ik ook hard voor gewerkt. Haha!”

U bent nu 72, wanneer gaat u met pensioen?

„In Amerika bestaat er geen verplicht pensioen dus ik weet het niet. De dierenarts voor wie ik vroeger werkte, stopte op zijn 82ste. Maar elke dag komen er nog mensen langs op de praktijk die me willen ontmeoten, een handtekening, foto’s. Ook omdat ze de familie zo leuk vinden. Charles, Diane en m’n dochter: 'you can feel te love', dat ziet het publiek graag. Altijd maar dat bevechten op tv, daar zijn de mensen ziek van. Wij zijn het tegenovergestelde.”

U was even op vakantie in Nederland. Wat heeft u allemaal gedaan?

„We zijn hier met z’n zessen. Voor de kleinkinderen is het de eerste keer in Nederland. Ik heb wel gezegd: regenjassen mee. Maar omdat ik geboren en getogen ben in Drenthe, zijn we naar het Emmer Dierenpark geweest en naar het openluchtmuseum Ellert en Brammert. Daar zag ik gereedschap waar ik zelf nog mee heb gewerkt vroeger. Kun je nagaan.”

Vanaf vrijdag 31 juli om 23.00 uur op National Geograpic Channel

Meer over