'We repeteren zo veel dat het bijna niet fout kan gaan'

Interview met The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen

17 januari 2020 11:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© Ruud Binnekamp

Het is een van de dingen die The voice of Holland uniek maken: de liveband. Jeroen Rietbergen is de bandleider. ‘Het geluksmoment van de talenten vind ik prachtig.’

Wat doet een bandleider?
“Ik ben een soort aannemer, maar dan met muziek. Ik verzamel de wensen van de redactie, talenten en coaches en daarvan probeer ik een muzikaal geheel te smeden. Anouk zegt bijvoorbeeld dat ze een akoestische versie van een lied wil, met vooral gitaar erin. Ik maak het dan naar haar smaak, maar ook de mijne.”

Is dat moeilijk?
“Ik ben altijd blij als een coach met een duidelijk idee komt, want soms moet ik het doen met een paar vage instructies. Al ontkom je daar niet aan, want muziek is ongrijpbaar. Hoe hard, snel, langzaam, hoog of laag iets moet is een kwestie van smaak. Maar ik weet inmiddels wel wat de coaches willen. Al komen er ook steeds nieuwe coaches met andere muzikale ideeën. Dat is verfrissend, en soms ook niet. Maar dan sta ik toch in dienst van ze.”

Welke eigenschappen heeft een goede bandleider?
“Veel dingen die ik heb moeten leren. Goed luisteren vond ik heel moeilijk. Niet te eigenwijs zijn, erg moeilijk. Beseffen dat je niet altijd gelijk hebt, ook moeilijk. Die dingen gaan inmiddels beter. Verder moet je hard werken, veel tijd hebben, afspraken nakomen en een brede muzikale interesse hebben. Dat zit allemaal wel goed.”

Wat vind je er het leukst aan?
“Als we met de band iets bedenken dat goed uit de verf komt. Het is magisch als iemand goed zingt en alles samenkomt. Ik wil de kandidaten graag helpen en hun optreden naar een hoger plan tillen. Ook al is het een housenummer waarin ik maar één noot op mijn piano mag spelen. Als er maar coaches draaien, want het geluksmoment van de talenten vind ik prachtig. Ik snap ze heel goed, ik wil ook graag muziek maken en weet hoe leuk het is om waardering krijgen.”

Ben je niet bang een kandidaat te benadelen door een fout te maken?
“We repeteren zo veel, dat het bijna nooit fout gaat. In het begin vond ik het wel spannender, maar we doen het inmiddels tien jaar en ik heb een supergoede band. Die jongens kunnen alles spelen. Maar het kan natuurlijk gebeuren. Dit seizoen nog begon ik bij een auditie in de verkeerde toonsoort en ging de kandidaat daarin mee. Gelukkig had ik het vlug door en waren de coaches nog niet gedraaid, dus konden we snel opnieuw beginnen. Toen heb ik wel geroepen dat het mijn fout was, want ik wilde de kandidaat niet benadelen.”

Kunnen we je ook in andere programma’s zien?
“Ik ben vooral te horen. Zo heb ik de muziek gemaakt voor de bioscoopfilm April, May en June, die vorige maand in première ging. En live ben ik te zien als pianist tijdens optredens met de Edwin Evers Band.”

The voice of Holland, vrijdag - RTL 4 • 20.30

Meer over