Interview met Victor Mids over Het Beste Brein

16 september 2017 16:13 | amusement | Door Televizier

© William Rutten/AVROTROS

Deze week start het tweede seizoen van Het beste brein van Nederland, waarin Art Rooijakkers kandidaten test op hun gevoel voor taal, logica, ruimtelijk inzicht en geheugen. Illusionist Victor Mids doet ook mee.

Heb je deze zomer kunnen bijkomen van het ­succes van afgelopen jaar?

“Jazeker. Met het Mindf*ck-team heb ik een paar weken in Drenthe heerlijk gebrainstormd. Lekker ontspannen aan het zwembad en tussendoor nieuwe plannen bedenken. Bij mij lopen werk en plezier altijd door elkaar.”

Hoe is het eerste seizoen van Het beste brein je bevallen?

“Voor het eerst mocht ik een programma vanaf de vloer presenteren, dat was erg leuk. Maar het beviel me ook omdat ik werd ingezet vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond als arts. Ons brein fascineert mij enorm. Ik denk dat we daar veel meer uit kunnen halen.”

Hoe anders is dit dan Mindf*ck?

Mindf*ck is een echt straatprogramma. Daarvoor spreken we op locatie voorbijgangers aan. Dit is een studioshow, met vooraf geselecteerde kandidaten. In Mindf*ck laat ik zien wat we van illusies kunnen leren; in Het beste brein demonstreer ik hoe ons brein werkt en vertel ik daar veel leuke feitjes over. Maar ik ga er straks ook voor de straat op, bijvoorbeeld om te kijken hoe ik via een breintruc iemands passwoord van Facebook kan achterhalen.”

Gaat er dit seizoen meer veranderen in Het beste brein?

“Ik ga het publiek onder meer tips geven hoe ze hun brein kunnen hacken, zodat ze lange reeksen getallen kunnen onthouden. En ik leer ze de kracht van positief denken: hoe ze hiermee daadwerkelijk hun prestaties kunnen verbeteren. Dit seizoen kan iedereen ook live meespelen via www.Avrotros.nl/speelmee en zien of je sneller bent dan de kandidaten in de studio.”

Leer je er zelf ook veel van?

“Absoluut; ik verdiep me in de literatuur over bepaalde topics, zoals in het modewoord ‘multitasken’. Wat is dat precies en is ons brein daartoe in staat? Mijn conclusie: niemand kan dat.
We denken wel dat we tijdens het autorijden kunnen whatsappen, maar ons brein is helemaal niet gemaakt om twee taken parallel uit te voeren. Met een testpersoon toon ik dat aan. En ik leer daarnaast veel van Art. Zoals hoe belangrijk goede voorbereiding is en hoe je de sfeer in een aflevering maakt. Zowel voor als achter de schermen is hij een echte vakman.”

Ongetwijfeld kun jij jezelf makkelijk meten met de beste breinen van Nederland...

“Haha. Er is een verschil met kennis over een gebied bezitten en dat weten toe te passen. Dat ik weet hoe ruimtelijk inzicht in ons brein werkt, wil niet zeggen dat ik daar zelf goed in ben. Wat mijn zwakke plek is? Ik denk vaak té gecompliceerd. Als ik op een meer basale manier zou proberen iets op te lossen, zou ik wellicht veel verder komen.”

Het beste brein van Nederland zaterdag - 20.30 uur • NPO 1

Meer over