Interview

Freek Bartels over de nieuwe spelshow Het Onbekende: ‘Combinatie van De Verraders, Wie Is de Mol? en Expeditie Robinson’

12 mei 2023 10:00 | amusement | Door Janine van Rooden

© RTL/Shotbysud
De Verraders is pas net achter de rug, maar de makers hiervan hebben niet stilgezeten en komen alweer met een nieuwe spelshow: Het Onbekende.

Wij spraken de kandidaten om erachter te komen wat we precies van het nieuwe RTL 4-programma kunnen verwachten.

Het Onbekende

In de spelshow gaan veertien deelnemers – verdeeld over een team met bekende en onbekende Nederlanders – in de natuur van Slovenië de strijd met elkaar aan. Ze moeten zo snel mogelijk een eindpunt en hun mysterieuze opdrachtgever (Renze Klamer) zien te vinden. Op de weg ernaartoe krijgen ze continu keuzes en dilemma’s voorgeschoteld. Kiezen ze voor de bekende weg of gaan ze het onbekende avontuur aan?

De teams bestaan uit Steven Kazàn, Pia Douwes, Freek Bartels, Mischa Blok, Arno Kantelberg, Iris Frederix en Ronald Mulder & Bart, Mabel, Ruud, Nikta, Vincent, Ricky en Rein. Niemand is van tevoren op de hoogte gesteld over wat ze van het tv-programma konden verwachten.

Bijzonder avontuur

Zowel de bekende als de onbekende deelnemers twijfelden geen moment om mee te doen aan Het Onbekende. “Je krijgt niet heel vaak de kans om in zo’n groot avontuur te stappen, dus als je die kans krijgt moet je ‘m met beide handen grijpen”, aldus radiopresentator Mischa Blok.

Ook voormalig topsporter Ronald Mulder wilde het avontuur niet mislopen. “Over het algemeen zou ik eerder kiezen voor ‘het bekende’, maar ik vond het tof om een keer iets buiten mijn comfortzone te doen.”

Het avontuur begint...
Het avontuur begint...

Onwetende deelnemers

De deelnemers wisten op voorhand écht niet wat ze te wachten stond en dat was toch wel een dingetje volgens musicalzanger Pia Douwes. “Juist omdat je niks weet probeer je continu iets tastbaars te zoeken, maar je moet het eigenlijk gewoon loslaten en denken: we zien wel. Je merkte dat iedereen daar toch tegenaan zat te hikken.”

Wijze lessen

De reis van Het Onbekende bleek vol uitdagingen te zitten waardoor het niet alleen een leuke, maar ook een leerzame trip was. “Ik ben er door het programma achter gekomen dat ik meer aan kan dan ik dacht. Daar probeer ik me in het dagelijkse leven nog steeds aan te herinneren”, vertelt musicalacteur Freek Bartels.

Project Rembrandt-coach Iris Frederix heeft achteraf gezien ook veel aan het tv-programma gehad. “Als kunstenares werk ik graag solo, dus ik vond het wel heel spannend om ineens alles met een groep te moeten doen. Ik ben super trots op mezelf dat ik door het programma heb geleerd dat ik eigenlijk alles durf.”

De deelnemers worden continu uitgedaagd
De deelnemers worden continu uitgedaagd

Spanning en sensatie

Als we de kandidaten mogen geloven staat de kijkers een hoop te wachten. Zo vertelt goochelaar Steven Kazàn dat de spelshow boordevol ‘avontuur, natuur, spanning en humor’ zit en noemt Freek Bartels Het Onbekende ‘een combinatie van De Verraders, Wie Is de Mol? en Expeditie Robinson door ‘de avonturen die zijn beleefd en het gekonkel dat gedurende de reis ontstond’. Dat belooft wat!

Het Onbekende is vanaf 12 mei 2023 elke vrijdag om 20:00 uur te zien bij RTL 4.

Meer over