Interview

Even tot Hier is terug met een kersvers seizoen: 'Af en toe natte oogjes, dat moet kunnen'

6 april 2024 10:00 | amusement | Door Elselien van Dieren

© Annemieke van der Togt
Niels van der Laan en Jeroen Woe sparen niemand in Even tot Hier, maar in de eindvideo is altijd ruimte voor een lichtpuntje. "We laten zien dat er ook mooie, hoopvolle dingen gebeuren."

De handen van cabaretier Niels van der Laan jeuken. Er is zóveel nieuws waarover hij samen met zijn compagnon Jeroen Woe een sketch wil maken, maar hij moet nog even wachten tot het elfde seizoen van het immens populaire programma Even tot Hier van start gaat. "In onze schrijversappgroep gaat het de laatste tijd al behoorlijk los, vooral over de kabinetsformatie. Dat is natuurlijk een dankbaar onderwerp", vertelt hij.

Sinds 2019 vatten Van der Laan en Woe de nieuwsweek op satirische wijze samen met een aantal vaste onderdelen. Zoals 'Een Simpel Liedje over een Best Wel Ingewikkeld Onderwerp', een bekende artiest die een herschreven nummer zingt en een nieuwsquiz met het publiek. Tijdens de pandemie kwam daar een nieuw onderdeel bij: een afsluitende video waarin ze iemand met een probleem te hulp schieten.

De eindvideo

"In coronatijd wilden we niet in een lege studio staan, toen bedachten we het idee van de videowand met publiek. Dingen door laten gaan die niet door kunnen gaan, dat vonden we een leuke insteek. Zo is de eindvideo ontstaan." Ze organiseerden onder andere een alternatief bloemencorso, met een 'pruilwagen' reden ze door het hele land. Ook brachten ze familieleden en bewoners van een verzorgingshuis samen door een kermisattractie voor het raam te zetten.

"Toen corona voorbij was, wilden we met de eindvideo stoppen. Wat konden we nog doen? Maar toen werd er in Brabant een houten Jezusbeeld vernield door vuurwerk. Tegelijkertijd was er een actie om zwerfafval tegen te gaan, dus maakten we een nieuw, vuurwerkbestendig Jezusbeeld van blikjes. Corona of niet, er is altijd wel iets aan de hand." De items laten zien welke impact maatschappelijke of politieke problemen op mensen hebben. Dat is een bewuste keuze, zegt Van der Laan. "Onderwerpen als de oorlog in Oekraïne en de toeslagenaffaire waren voor mij als nieuwsconsument best abstracte dingen. Met de video geven we deze problemen een gezicht."

Geertje Jorritsma

Long covid is ook zo'n abstract onderwerp dat een gezicht kreeg door het programma. Dat van Geertje Jorritsma (40) om precies te zijn. Ze kreeg de aandoening in november 2020. Geertje runde een gezin met drie jonge kinderen, werkte vier dagen in de week, sportte en had een druk sociaal leven. Maar ineens lag ze maandenlang in het donker in bed. "Geluiden kon ik niet meer verdragen, zelfs eten met de kinderen was al te veel. Later had ik een ritme waarin ik een uur uit bed was en daarna weer twintig minuten moest liggen. Na zo'n uur was ik echt kapot, terwijl ik niets gedaan had", vertelt ze.

Geertje verloor vanwege haar ziekte haar baan. In een interview in NRC vertelde ze wat voor impact dat op haar had en deelde ze een liedjestekst die ze schreef over haar donkere dagen. Daarop werd ze eind vorig jaar benaderd door de redacteur van Even tot Hier. "Evelien vroeg mij of ik het liedje wilde zingen in de uitzending. Dat leek me supercool, maar dat kon ik fysiek niet aan. Even later belde ze terug en zei: 'We komen naar jou en maken een studio in je huis!'"

Normaal gesproken zijn Van der Laan en Woe zelf niet bij de opnames van de eindvideo, maar in dit geval imiteerden ze Songfestival-artiest Duncan Laurence en zijn vriend die Geertje 'coachen' als ze haar liedje zingt. "Dat vond ik best even spannend. Gaan we nou grappig doen over een onderwerp als long covid? Maar het was heel duidelijk dat we Geertje niet belachelijk maakten. Ze deed fantastische mee", zegt Van der Laan.

Geertje wist na de uitzending niet wat ze meemaakte. "Mijn telefoon ontplofte gewoon, ik kreeg zóveel mooie reacties van bekenden en onbekenden. Mijn liedje is klein en kwetsbaar, ik had me nooit gerealiseerd dat zoveel longcovidpatiënten zich erin zouden herkennen. Ook zorgde het voor meer begrip in mijn omgeving."

Nieuw seizoen

Ook in het nieuwe seizoen van Even tot Hier gaan de cabaretiers door met 'dat ene ding dat nog moet gebeuren om de week af te sluiten'. Volgens Van der Laan is het de positieve noot in het programma. "We vinden het heel leuk om mensen de maat te nemen en belachelijk te maken, maar met de eindvideo laten we zien dat er ook nog mooie, hoopvolle dingen gebeuren." Dat mag best ontroerend zijn, vindt de cabaretier. "Maar niet té, we zijn natuurlijk geen All You Need Is Love. Er moet wel gelachen worden." Een klein traantje dan? "Af en toe natte oogjes, dat moet kunnen."

Het bracht Geertje nog veel meer dan dat. "Het allermooiste is dat ik dankzij mijn tv-optreden een vorm van therapie heb gevonden die voor mij werkt. Na drie jaar ziek te zijn geweest, heb ik mijn leven terug."

Wanneer is Even tot Hier te zien op tv?

Even tot Hier is vanaf 6 april 2024 weer elke zaterdag om 21:20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Meer over