Interview: Robson Green over Robson Green Grand Slam Fishing

24 april 2017 11:28 | amusement | Door Televizier

Acteur Robson Green reist in zijn nieuwe serie de wereld over op zoek naar de tien beste visbestemmingen. Zijn doel is een Grand Slam binnenhalen. Televizier sprak met de visfanaat.

In Robson Green Grand Slam fishing probeert de Engelse Green de hoogste prijs in de viswereld te behalen; de Grand Slam. Binnen 24 uur moet Green drie verschillende soorten vis hebben gevangen, wil hij de eerste acteur zijn die in de recordboeken komt te staan.

Hoe is het om de hele wereld over te reizen voor je hobby?

“Mijn hobby begon op 7-jarige leeftijd en ik heb vissen altijd fascinerend gevonden. Toen ik in Texas was voor de opnames van een film vroeg een journalist mij wat ik doe om te relaxen. Ik vertelde hem dat ik graag vis. Dit werd opgepakt door een producer in Glasgow die mij vroeg een visprogramma te maken. Nadat ik vertelde geen expert te zijn en ook geen presentator, kreeg ik toch de klus. De producer wilde mijn verhaal en enthousiasme zien. Het verveelt nooit. Ik kom op de mooiste plekken en elke dag is anders.”

Hoe moeilijk is het om een Grand Slam te behalen?

“De meeste vissers zullen zeggen dat het onmogelijk is. Je moet drie verschillende soorten vis vangen en je mag al blij zijn als je één soort vangt. De regel is dat een visser 24 uur de tijd krijgt om de vissen te vangen. Eigenlijk heb je maar 12 uur de tijd, want het is alleen mogelijk om overdag te vissen.”

Waarom is vissen zo populair bij mannen?

“Ook genoeg vrouwen vissen! Het Britse record voor zalm staat op naam van een vrouw. In Alaska vissen meer vrouwen dan mannen. Vrouwen die vissen zijn erg atletisch. Ik ben het wel eens dat de sport populairder is bij mannen. Dit komt denk ik, omdat een dagje vissen vroeger werd gezien als een uitlaatklep voor mannen. Even weg van huis, weg van de vrouw. Met dit programma hoop ik dat beeld te veranderen en ook meer vrouwen aan het vissen te krijgen.”

Hoe voelt het om een bijzondere vis te vangen?

“Er gaat zo veel aan vooraf. Het weer moet goed zijn, het water moest de juiste temperatuur hebben, ook het tijdstip van de dag is belangrijk. Als dat allemaal samenkomt en ik vang een vis, ben ik heel gelukkig.”

In welk land waren de omstandigheden het zwaarst?

“Voor mijn programma Extreme fishing with Robson Green waren mijn team en ik in Canada. We waren ver op zee en zagen een storm onze kant opkomen. Het bleek een orkaan en de boot was niet heel stevig. Je kan je voorstellen dat ik toen een paar schietgebedjes heb gedaan. De Canadese vissers vissen op de black court vis en krijgen 10.000 dollar per week betaald. Al kreeg ik 10 miljoen per week, voor geen goud stap ik nog een keer op die boot.

Wat doet het lichamelijk met je om een vis te vangen die tegenstribbelt?

“Ik zie er dan wel uit als 35, ik ben al 53. Het is belangrijk dat ik een goede conditie heb, want het kan soms erg zwaar zijn. Lichamelijk moet je goed getraind zijn, anders loop je risico op blessures. Voordat we een serie opnemen, train ik een paar maanden met mijn trainer. Hij zorgt dat ik fit en mentaal sterk ben.”

Raak je nooit verveeld? Soms wacht je een paar uur voordat een vis bijt.

“In Rusland heb ik zeven dagen gewacht. Geen vis wilde bijten en het was -32 graden. Om de vijf minuten moest ik een slok wodka nemen om warm te blijven. Toch ben ik elke dag dankbaar voor het ‘kantoor’ waarin ik mag werken. Ik geniet van de prachtige omgeving en van het gezelschap. Ik ontmoet veel nieuwe visexperts en kan nog een hoop van hen leren.”

Wat vind je leuker om te doen: acteren of vissen?

“Beide vind ik erg leuk om te doen. Het acteren kan ik niet opgeven, maar het vissen ook niet. Nog steeds ben ik in shock als ik word gevraagd voor een televisieserie of visprogramma. Ik voel me een geluksvogel dat ik dit werk nog steeds mag doen.”

Extreme fishing with Robson Green is vanaf 1 mei om 21.00 uur te zien op Travel Channel

Meer over