Interview: Tooske Ragas over de benefietavond Jij

29 juni 2016 11:04 | amusement | Door Televizier

In de eenmalige talentenjacht Jij&ik zingen kinderen een duet met hun ouders, en proberen zo aandacht te vragen voor het werk van War Child in Colombia. Tooske Ragas en Marco Borsato presenteren de avond.

Hebben jullie een wereld­primeur met een talentenjacht voor ouders en kinderen? 

„Wie weet, volgens mij is wereldwijd alles op televisie al eens gedaan, maar voor Nederland is dit in elk geval nieuw. Het is ook niet een wedstrijd met smsjes en televoting. We kiezen wel een winnaar, maar dat gebeurt heel lief: apparaatjes in de stoelen meten hoe vaak het publiek opstaat voor een act. Degene met de meeste staande ovaties wint. Zie het als een sympathieke kapstok om het grotere verhaal te ­vertellen.”

Wat is de link met War Child?

„Het is vooral symbolisch bedoeld. Er gebeurt iets heel bijzonders als ouders en kinderen samen muziek maken. Dat bleek al in de auditiefilmpjes die we binnen kregen: het plezier bij de kinderen
en de zichtbare trots in de ogen van de ouders zijn heel ontwapenend om te zien. Het eenvoudige plezier van samen muziek maken is iets dat veel kinderen in oorlogsgebieden vaak niet kennen. Ze zijn wees of de ouders zijn zelf door alle ellende zo emotioneel beschadigd en getraumatiseerd dat ze dat gevoel van geborgenheid en veiligheid niet kunnen geven.” 

Hoe belangrijk is muziek bij jou en je man Bastiaan thuis?

„Enorm! Van K3 en Justin ­Bieber tot Elvis Presley en veel countryzangers: alles komt bij ons voorbij. Laatst kwam mijn dochter van 8 helemaal verbaasd thuis: ‘Mam, de kinderen in mijn klas wisten niet eens wie Dolly Parton was!’ Ze is acht jaar, haha. En als we met z’n allen in de auto zitten vormen we de laatste tijd een soort a capellajazzbandje. Dan begint één iemand een beat te trommelen of te klappen en dan valt de rest bij, al neuriënd of beatboxend. Ik vind mezelf best een traditionele, vrij strenge moeder. Ja is ja en nee is nee. Maar qua expressiviteit hebben ze alle vrijheid. Ons motto is: doe maar lekker gek, anders word je het.”

Vorig jaar maakten jij en Marco Borsato de eerste tv-avond voor War Child. Hoe is het om met elkaar te werken?

„Wat mij betreft heel vertrouwd. Marco en ik kennen elkaar ook al honderd jaar. Ik heb nog z’n allereerste fanclubdag gepresenteerd toen ik net bij TMF zat. We zien elkaar privé zelden, maar in de basis weten we allebei dat het goed zit. Marco is tijdens Jij & ik backstage bij de ouders en kinderen, en ik praat de avond aan elkaar.” 

Interview door Jef Willemsen

Jij&ik is woensdag 29 juni om 20.30 uur te zien bij NPO 1

Meer over