Interview met Mol Jeroen Kijk in de Vegte

26 oktober 2020 16:38 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS
Afgelopen zaterdag kwam dan toch eindelijk het verlossende woord: Jeroen Kijk in de Vegte is de Mol van het 20ste seizoen van Wie is de Mol?. Televizier.nl sprak de saboteur en weet nu alles! 
Je hebt langer dan een jaar stil moeten houden dat jij de Mol was. Is er een moment geweest dat je je hebt versproken?
“Ik heb me geen moment versproken. Op het moment dat ik hoorde dat ik de Mol zou worden, ging er een soort filter aan in m’n hoofd. Alles wat ik zei ging eerst daarlangs om te checken of ik wel mocht zeggen wat ik ging zeggen. En toen bekend was dat ik in het programma zat, besloot ik te denken als een kandidaat. Dat was makkelijk, want dat was ik natuurlijk al geweest.”

Je wilde de eerste keer dat je meedeed al Mol worden en nu weer. Waarom?
“Omdat ik heel graag het programma van voor tot achter wilde meemaken. En omdat ik heel erg fan ben en heel nieuwsgierig was over hoe het zou werken als je de Mol bent. Toen ik de eerste keer meedeed had ik geen tactiek, geen plan, helemaal niets. Logisch dat ze toen dachten: we zoeken nog even verder naar een goede Mol.”

Hoe werkt zo’n mollicitatie?
“Iedere kandidaat heeft zo’n gesprek met de makers. Als je dan de Mol wilt worden, is het handig om te bedenken hoe je het in grote lijnen zou aanpakken. De grap was dat ik dat tijdens het gesprek al dacht, Wow, het gaat heel goed. Ik zei na afloop ook tegen ze: ‘volgens mij ben ik het al!’.

Wat was jouw masterplan?
“Ik wilde heel graag risico’s nemen. Ik wilde dingen doen doe ik in het dagelijks leven nooit zou doen. En ik wist ook na mijn eerste deelname in Oregon dat mensen mij heel erg vertrouwen. Van mij zouden ze ongezien een tweedehands auto kopen. Het helpt natuurlijk heel erg als je in de basis onverdacht bent."

Heb je van tevoren advies gevraag aan een oud-Mol?
"Ik heb Thomas Cammaert gebeld. Hij was de Mol toen ik kandidaat was en is een beetje hetzelfde type als ik. Ik ontdekte trouwens nog iets interessants toen ik mijn Molboekje van dat jaar er nog eens op nasloeg. Daarin stond de aantekening dat Thomas heel nerveus aan de makers vroeg wanneer de eerste executie was. Dus toen schreef ik in mijn boekje: ‘Thomas is zeker niet de Mol’. Briljant natuurlijk! Dus die tactiek heb ik ook een beetje gebruikt.

Hoeveel bedenk je zelf als Mol en hoeveel wordt voor je bedacht?
Het is altijd in overleg. Je krijgt van de makers ideeën en die werk je dan uit. Maar er gebeurt ook heel veel op het moment zelf. Het hele idee van dat briefje geld dat ik had weggemaakt, was mijn eigen plan. Ik had van tevoren allerlei scenario’s uitgewerkt hoe het zou kunnen uitpakken. Daar heeft niemand van het programma zich mee bemoeit.

Wat was je favoriete Mol-actie?
“Die met dat geld omdat ik dat leuk vond en omdat ik het zelf bedacht. Ik wilde een schlemielige kandidaat spelen die ook een keer wilde Mollen. Dat pakte perfect uit. En ook de opdracht met de luiken waarbij ik dat Italiaanse zinnetje uit m’n hoofd had geleerd. Dat zat al weken in m’n hoofd.”

Jij sliep op een kamer met Nikki. Zij zag jou in de eerste aflevering toen je achter haar rug een bakje leeghaalde. Had je dat door?
“Ik heb gezien dat ze zich omdraaide maar ik heb nooit geweten wat ze precies zag. We hebben het ook nooit besproken.”

Maakte je je zorgen?
“Ik bedacht me ter plekke dat als ze me had gezien, dat nog niet wilde zeggen dat ik automatisch de Mol was. Voor hetzelfde geld was ik gewoon een kandidaat die een opdracht binnen een opdracht uitvoerde. Het is tenslotte wel de Mol. En ik hoorde dit weekend tijdens de finale pas dat zij tot het einde had getwijfeld over wie de Mol was.“

Raad je toekomstige deelnemers aan om de Mol te worden?
"Het is natuurlijk de ultieme rol in het spel. Het is heel spannend. Als je daartegen kunt, snel kunt schakelen en je niet snel laat afleiden, raad ik het zeker aan.”

Meer over