Interview: Yvette van Boven over Koken met Van Boven

Koken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, maar juist leuk! Yvette van Bovens enthousiasme werkte in de eerste seizoenen van ‘Koken met Van Boven’ al aanstekelijk - en dat zal in deze derde reeks niet anders zijn. Toch? 

Wat is typisch een recept van Yvette van Boven?

“Mijn recepten kenmerken zich door hun toegankelijkheid en eenvoud. Ze moeten goed te doen zijn, anders beginnen de mensen er niet aan. Maar ze bevatten wel een draai door een ingrediënt net even anders aan te pakken, om mensen anders naar eten te laten kijken. Een braadstuk voor Kerst met een knol­selderij, bijvoorbeeld. Wanneer je dat braadt als een kip is dat gewoon superlekker! Ik denk vaak dat mensen een gebrek hebben aan inspiratie en ik vind het leuk om ­handvatten te geven.”

Je kookt alleen met verse ­ingrediënten van het moment, daarmee was je een voorloper van de huidige trend.

“Koken met wat je hebt, alles zelf maken en durven te variëren: ik werk al mijn hele leven zo, al sinds ik op eigen benen sta. Ik heb mezelf nooit een maniertje aangeleerd of mezelf opgelegd bewust met eten om te gaan. Nee joh, ik schrijf gewoon op wat ik bedenk en dat is niet bewust iets trendy. Ik ben heel impulsief, doe direct wat ik bedenk.” 

Is er iets veranderd aan seizoen 3 van Koken met Van Boven?

“Er zit in deze serie meer ­verdieping ten opzichte van de vorige seizoenen. Al wordt er nog net zo veel in gekookt - er blijven twee of drie gerechten gemaakt worden - er komt alleen wat meer achtergrond in. Die extra laagjes maken zo’n aflevering grappiger en interessanter. En ik leer er zelf ook veel van. Dan duik ik in de geschiedenisboeken over eten en lees ik hoe dat vroeger werd gedaan. Daar kan ik dan weer nieuwe recepten uit ontwikkelen. Ik raak zo nooit uitgeleerd, dat maakt eten en koken zo bijzonder. En het mooie is: je moet elke dag eten, en er elke dag inspiratie voor vinden. Dat maakt mijn vak onwijs leuk. Heerlijk toch, het is nooit saai!”

Heb je nog een gouden tip voor de lezers?

“Ik ben enorm voor het prin­cipe: één keer koken en daar twee of drie keer van eten. Dat scheelt je veel werk. Maak een grote pan soep of een pan vol spaghettisaus. De eerste dag eet je spaghetti, de tweede dag doe je de saus op een ­pizzabodem en gooi je er extra kaas, salami of olijven bij. De derde dag lasagne, of je maakt er chili van door er wat bonen en chilipoeder aan toe te voegen. Door heel even ­verder te denken, maak je al kleine verschillen. Kijk verder eerst wat er nog in de koelkast ligt en maak daar iets mee. Maak eerst op wat je hebt. En als je het echt niet meer weet, kun je met de restjes altijd nog een omelet maken.”

Het derde seizoen van Koken met Van Boven is vanaf maandag 19 september 2016 om 20.25 uur te zien op NPO 2

Interview door Roy Timmermans

Reageren