Intriges, seks en bedrog in de RTL 4-serie Nieuwe Buren

Volop intriges, seks en bedrog in de RTL 4-serie Nieuwe Buren. Twee bekende acteurskoppels spelen de hoofdrollen: Katja Römer-Schuurman & Thijs Römer en Bracha van Doesburgh & Daan Schuurmans. 

Twee jonge stellen zijn in Nieuwe Buren op zoek naar geluk. Maar in deze verfilming van de gelijknamige thriller van Saskia Noort loopt het allemaal heel anders. De zwangere Eva (Bracha van Doesburgh) en haar man Peter (Daan Schuurmans) verhuizen naar Almere, waar ze hun kindje willen laten opgroeien in de gezinsvriendelijke Zonnewijk. Maar Eva bevalt te vroeg en hun kindje overlijdt. 

Nieuwe Buren

Ze vinden steun bij hun nieuwe buren: het vrijgevochten stel Steef (Thijs Römer) en Rebecca (Katja Römer-Schuurman). Samen met hun zoontje Sem lijken ze het perfecte gezin. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de echtparen, waarin ze niet alleen lief en leed, maar uiteindelijk ook het bed met elkaar delen.

Ondertussen blijft Eva hunkeren naar een baby, maar Peter heeft lui zaad. De twee vrouwen smeden een plan: Rebecca wil dolgraag een broertje of zusje voor Sem, maar Steef wil geen kinderen meer. Hun plan en de uitvoering zijn simpel, maar de gevolgen zijn niet te overzien… 

Extra dynamiek

Bijzonder aan Nieuwe Buren is dat de twee stellen worden gespeeld door twee bevriende acteurskoppels die in werkelijkheid ook met elkaar zijn gehuwd. Katja en Thijs hebben een dochter van vier; Bracha en Daan een dochtertje van anderhalf.

‘’Dat geeft de serie een extra dynamiek”, vindt Bobby Boermans die de serie samen met Mark de Cloe regisseerde. ‘’Het feit dat zij zo met elkaar zijn vergroeid en op elkaar zijn ingespeeld, voel en zie je.”

Personages 

De personages zijn zelfs herschreven met de acteurs in het achterhoofd. Thijs: ‘’Katja en ik waren direct positief toen we het eerste scenario lazen en hebben meteen Daan en Bracha gepolst. Ik weet niet of wij ja hadden gezegd als zij niet zouden meedoen. Wij wilden vooral met hen samenwerken, omdat we ze goed kennen en omdat het twee fantastische acteurs zijn.”

Bracha: ‘’Hetzelfde geldt voor ons. Wat me ook aansprak, was het genre: een combinatie van drama en spanning met een vleugje komedie. Dat maakt het heel vernieuwend, een type serie dat we nog niet kennen. Daarbij leek het me ontzettend leuk om met mijn man samen te werken. Hij had net een druk jaar achter de rug, dus ik dacht: dan zien we elkaar ook eens wat vaker.” 

Natuurlijke chemie

Het is voor beide stellen niet de eerste keer dat ze samenwerkten met hun wederhelft. Sterker: de acteurkoppels leerden elkaar kennen tijdens een productie. Zo stonden Bracha en Daan samen op de planken in toneelstuk Closer en speelden Thijs en Katja in de tv-serie Medea.

"Omdat je zo vertrouwd met elkaar bent, gaat het spelen een stuk makkelijker”, zegt Daan. ‘’Ik denk dat het de serie ten goede komt dat we ook in het echt twee stellen zijn, want daardoor is er een natuurlijke chemie. Dat versterkt de scènes.”

Bracha: ‘’Maar het is niet zo dat je daardoor meer bent geneigd jezelf te spelen. Je vertolkt wel een personage. De relatie die Eva en Peter hebben, is ook totaal anders dan hoe wij met elkaar omgaan. Zij zitten in een relatiecrisis, terwijl wij hartstikke gelukkig zijn samen!”

Katja Schuurman & Thijs Römer

Katja en Thijs zitten wel in dezelfde levensfase als hun personages. ‘’Tijdens het filmen van Medea werden we zowel in die serie als in het echt verliefd op elkaar”, vertelt Thijs. ‘’Nu spelen we een stel dat ongeveer tien jaar samen is, een kind heeft en het goed voor elkaar heeft. Dat is in het echte leven ook zo. Daardoor ging het spelen heel organisch.”

Katja: ‘’Ik vond het erg leuk en gezellig om weer met Thijs te werken, dat gaat altijd heel goed. Vanzelfsprekend hadden we het er thuis ook over en repeteerden we af en toe. Maar we zorgden er wel voor dat het niet ons leven in beslag nam.” 

Rode oortjes

In het boek Nieuwe Buren beschrijft Saskia Noort tot in detail de aparte hobby die Rebecca en Steef erop nahouden: swingen, oftewel partnerruil. Om rode oortjes van te krijgen! De tv-serie is een stuk gekuister.

Bobby Boermans: ‘’Er zit zeker seks in, maar dat gebeurt wel op een stijlvolle manier.” Hoe hebben de acteurs dit ervaren? Katja: ‘’Ik heb weinig moeite met vrijscènes. Met Thijs was het wel een vreemde gewaarwording, juist omdat we elkaar intiem zo goed kennen. Je denkt toch: wat doen al die mensen in onze slaapkamer?”

Bracha van Doesburgh & Daan Schuurmans

Bracha: ‘’Ik ben altijd blij als dat soort scènes erop zit, want het blijft ongemakkelijk om met iemand anders dan je geliefde naakt in bed te liggen. Maar omdat we Katja en Thijs zo goed kennen, was het ook wel weer grappig. Dat je situaties krijgt waarbij je telkens in de lach schiet. We hebben met z’n vieren ontzettend veel lol gehad. Maar als mijn man een bedscène met Katja had, dacht ik wel: hier hoef ik nu niet bij te zijn.”

De eerste aflevering van Nieuwe Buren trok een mooie 1,4 miljoen kijkers.

Meer over:

Reageren