Interview

Irene Moors blikt vooruit op De Verraders: 'Je wordt erin meegezogen'

1 april 2022 10:00 | amusement | Door Ernest Marx

© William Rutten

Irene Moors doet mee aan het nieuwe seizoen van De Verraders. Het spannende spelprogramma is opnieuw een snelkookpan van emoties. ‘Ik ging ook voor de bijl.’

In aflevering 1 wordt meteen duidelijk wie de saboteurs zijn. Ben jij daar eentje van?

“Dat ga ik natuurlijk nog niet zeggen. Wij weten dat zelf vooraf trouwens ook niet. Pas als presentator Tijl Beckand in de eerste aflevering aan de ronde tafel een hand op je schouder legt, weet je dat jij een van de verraders bent die de boel moeten gaan saboteren.”

Waarom wilde je hieraan meedoen?

“Ik vind het leuk om in groepen te opereren, ik houd van teams en hun dynamiek. Ik hoop altijd dat ik een bijdrage kan leveren aan de gezelligheid binnen zo’n groep. En zeker op mijn leeftijd ben ik altijd een soort moederfiguur. Ik probeer dan ‘mijn kinderen’ te troosten als dat nodig is. Het samenzijn tijdens De Verraders was erg intens. In het begin waren we met achttien kandidaten en je hebt vanaf het begin een band met elkaar. Je moet ook je telefoon inleveren en ziet en spreekt alleen elkaar. Er is geen enkele afleiding, je bent vanaf moment één alleen met het spel bezig.”

Lees ook: Dit zijn de kandidaten van De Verraders 2022 

Hoe heb je je voorbereid?

“Dat was lastig, omdat je niet weet wat je rol wordt. Je kunt alleen zorgen dat je snapt hoe het spel werkt. Je bedenkt van tevoren: oké, wat ga ik doen als ik verrader ben en wat als ik getrouwe ben? Maar zodra je daar zit kun je het allemaal overboord gooien. Wat daar ontstaat aan groepsdynamiek, dat verzin je niet! Het rondetafelmoment is het hoogtepunt van elke aflevering. Daar worden mensen weggestemd. Er zijn volop verdachtmakingen, mensen voelen zich aangevallen, sommigen gaan huilen. Iedereen wordt echt onaardig en emotioneel. Het is bizar. Het grappige is dat ik zelf redelijk nuchter ben. Ik vond het allemaal onzin dat iedereen zo aan het huilen was in het eerste seizoen, maar uiteindelijk ging ik ook voor de bijl.”

Hoe kwam dat?

“Je wordt erin meegezogen. In het kasteel waar het programma wordt opgenomen zijn de ramen van je slaapkamer zelfs afgeplakt. Je zit 24 uur per dag in dat spel. Het stopt ook niet tijdens het eten. Soms dacht ik: hè jongens, kunnen we het nu even gezellig hebben, zullen we een wijntje doen? Gewoon even pauze houden. Maar dat is onmogelijk. Het spel gaat door. Deelnemen aan De Verraders was heel bijzonder, maar ook intens en vermoeiend. Ik vond het ook leuk om eens als deelnemer aan een programma mee te werken en alles eens van de andere kant te zien.”

Je bent ook vaker achter de camera aan het werk. Klopt het dat je presentatiecoach bent en mediatraining geeft?

“Ik doe dat sinds twee jaar. Ik had in de loop der tijd sowieso al contact met jong talent dat bijvoorbeeld vroeg: ‘Mag ik een keer met je praten?’ Maar uiteindelijk had ik ook wat meer tijd doordat ik minder tv-werk doe, en stond ik er meer voor open. Tegenwoordig heb ik wat vaste mensen – ik noem geen namen – die ik help verder te komen. Ik vind het heel fijn om de kennis die ik in ruim dertig jaar televisie heb vergaard door te kunnen geven.”

Was het je eigen keuze om minder tv-werk te doen?

“Op zich wel. Ik stop graag op het hoogtepunt, wacht niet totdat dingen niet meer interessant zijn. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld zelf gestopt met De TV kantine, omdat ik het na twaalf jaar wel genoeg vond. Ik word dit jaar 55 en om dan nog steeds je bh te vullen met kipfilets, blonde pruiken te dragen en stickers achter mijn oren te plakken om de boel strak te trekken… Daar kon ik de vreugde niet meer in vinden. Maar het medialand blijft spannend. Als er een nieuw leuk tv-programma langskomt, grijp ik die kans zeker. Tot die tijd is er niets aan de hand, ik vind het ook leuk om jong talent te coachen en mee te kunnen doen aan zoiets als De Verraders, waar ik eerst nooit tijd voor had.”

Het nieuwe seizoen van De Verraders is vanaf 1 april iedere vrijdag om 20:00 uur te zien op RTL4.

Meer over