Israëlische president Shimon Peres te gast in College Tour

19 september 2013 10:25 | amusement | Door Televizier

Twan Huys heeft gisteravond de internationaal bekende gast onthuld die binnenkort een bezoekje brengt aan College Tour. Deze gast moest lange tijd geheim blijven.

In RTL Late Night onthulde College Tour-presentator Twan Huys de naam van de 90-jarige Israëlische president Shimon Peres. Op 4 oktober mogen honderden studenten vragen aan hem stellen.

Twan Huys

Twan Huys bouwde de spanning tijdens de uitzending flink op en onthulde uiteindelijk vol trots de naam van Shimon Peres: “We jagen op alle goede gasten die we kunnen verzinnen. Soms komt er iemand voorbij die excellent is om een aantal redenen. Omdat hij de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, of omdat hij in zijn land al decennia in het centrum van de politieke macht zit en dat ook nog op hoge leeftijd doet. Nu hebben we een gast die al die zaken combineert en dat komt niet vaak voor.”

Shimon Peres

Dat het is gelukt om de 9e president van Israël te strikken voor College Tour, is volgens Huys vooral te danken aan "vrienden van het programma", die een goed woordje deden over Twan en zijn programma bij de president.

De politieke carrière van Peres begon in 1959 toen hij werd verkozen in de Knesset, het parlement van de staat Israël. In 1994 ontving hij samen met Yitzchak Rabin en Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede voor hun inzet bij de Oslo-akkoorden.

Ridderzaal

Volgens Twan Huys was alleen de allerbeste plek geschikt voor een interview met het staatshoofd van Israël. Het interview zal daarom plaatsvinden in de Ridderzaal in Den Haag. Vooraf worden er geen afspraken gemaakt met de studenten en Peres over welke onderwerpen wel of niet besproken mogen worden.

College Tour 2013

Eerder maakte Twan Huys al de andere gasten van College Tour 2013 bekend in De Wereld Draait Door. Onder anderen het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai, turner Epke Zonderland en de Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter zijn te gast.

Meer over