Het Mooiste Meisje van de Klas

Jaap Jongbloed vertelt hoe hij eeuwig jong blijft

6 april 2021 12:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Nico Kroon

Jaap Jongbloed (65) stapt voor de veertiende keer in de teletijdmachine die Het mooiste meisje van de klas heet. Dat brengt ook bij hem herinneringen terug. ‘Ik was soms een beetje jaloers op de binkies.’

Tekst: Fleur Baxmeier

Alsof je terug in de tijd wordt gekatapulteerd. Zo voelde het toen Jaap Jongbloed in 2008 startte met Het mooiste meisje van de klas. En zo ervaart hij het maken van het programma nog steeds. Een wonderschone reis naar die o zo bepalende puberjaren.

“Ik heb zelfs een vrouw in de uitzending gehad die vijftien jaar na mij op mijn middelbare school had gezeten. Ze had voor een deel les gehad van dezelfde docenten. Dat was een feest der herkenning.” Maar er is ook vaak een gevoel van verbazing, omdat kandidaten van het programma hun jeugd zo anders hebben beleefd dan hij.

“Toen ik een jaar of vijftien was, had ik geen idee hoe meisjes dachten. Als ik iemand leuk vond, dan lukte het vaker niet dan wel om verkering te krijgen. Nu hoor ik hun kant van het verhaal en denk ik: ah, zo dachten zij! Hoe de jongens over de tong gingen, wat ze van ons vonden. Ik vind dat heel leuk.”

Wat voor jongen was jij in die tijd?
“Ik deed niet meteen de stoutste en ondeugendste dingen, zoals de gangmakers van de klas. Maar ik was er wel graag bij, vanuit een positie waarin ik net wat minder risico liep. Een beetje laf, eigenlijk. Ik herinner me dat ik soms jaloers was op de binkies die maar hoefden te wijzen en de hele klas liep achter ze aan. Daar hobbelde ik als goeie tweede achteraan.” 

In Het mooiste meisje van de klas rept bijna iedereen over uiterlijke onzekerheden. Worstelde jij daar ook mee?
“Zeker. Ik had een beetje het gevoel dat ik mezelf op dat vlak moest bewijzen. Op een gegeven moment wilde ik het langste haar van de hele school hebben. Dat lukte, waarmee ik mijn stiefvader enorm op de kast hielp. Hij was een marineman en hield niet van dat hippiegedoe, al heb ik me daar nooit voor 100 procent bij aangesloten. Aan de ene kant liep ik rond met lang haar, een legerjackie en een band om mijn hoofd, maar ik vond het ook heel belangrijk om goed te zijn in sport.”

Je moeder speelde op haar 89e nog tenniscompetitie. Werd sportiviteit met de paplepel ingegoten?
“Absoluut. De vader van mijn moeder was binnen het leger boksinstructeur en mijn moeder heeft van jongs af aan op hoog niveau waterpolo, hockey en tennis gespeeld. Dat heeft ze ons meegegeven. Mijn broertjes zijn goede hockeyers geworden, mijn zusje heeft de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gedaan.”

Een paar jaar terug maakte je in Expeditie Robinson veel indruk met je fitte lijf. Had je daar veel moeite voor gedaan?
“Dat lichaam had ik eigenlijk al. Vroeger deed ik vooral technische sporten: basketbal, tennis. Ik ben redelijk competitief en hou ervan om een sportief spel te spelen. Maar de laatste jaren kreeg ik steeds meer blessures. Sindsdien ligt de focus meer op krachttraining. In Expeditie Robinson zag je het resultaat daarvan, maar van tevoren was ik vooral bezig geweest met meer gewicht krijgen. Je krijgt een tijdje niks te eten, dus dat leek me handig. Maar ik kon eten wat ik wilde, er kwam amper iets bij. Ik weeg al sinds mijn achttiende 70 kilo en dat verandert eigenlijk nooit.”

Je sport nog steeds vijf à zes keer per week. Waar komt dat fanatisme vandaan?
“Het gaat tegenwoordig wat meer om de esthetische kant. Ik vind het fijn om mijn uiterlijk niet in verval te laten raken. En ik wil voorkomen dat ik bepaalde dingen straks niet meer kan. Daarom probeer ik zo mobiel mogelijk te blijven en steeds nieuwe dingen bij te leren. Zo ben ik met mijn vriendin regelmatig aan het kickboksen. Maar ik ben op dit moment ook bezig om de handstand te leren, om maar iets idioots te noemen.”

In je podcast Jong Bloed onderzoek je wat behalve sporten nog meer werkt om lang en gelukkig te leven. Ben je bang om ouder te worden?
“Angst is een groot woord, maar ik wil fysiek in staat blijven om te doen waar ik plezier aan beleef. Tegelijk wil ik ook kunnen genieten van gezellige avonden met vrienden met veel verkeerd eten en wijn erbij, maar als je dat te vaak doet, dan verpest je de mogelijkheid om tot op late leeftijd gezond te blijven. In mijn podcast onderzoek ik samen met gezondheidsjournalist Wies Verbeek hoe je een leuk leven kunt leiden dat ook nog lang duurt. Welke kleine aanpassingen kun je in je dagelijkse leven aanbrengen waardoor je fit blijft?”

Welke inzichten heb jij geïntegreerd in je eigen leven?
“Ik ben er net even mee gestopt, maar ik heb een hele tijd koud afgedoucht. Daarvan wordt gezegd dat het veel gunstige effecten heeft op je gezondheid. Het klinkt suf, maar ik ben ook veel meer groente gaan eten. Tweehonderd gram, dat krijg je niet zomaar binnen. Ik let er nu op dat ik ook tussen de middag wat groente binnenkrijg. Zo zijn er allerlei kleine dingetjes. Ik was bijvoorbeeld een echte koffiejunk, wat ik heb teruggebracht naar drie koppen per dag. ’s Avonds drink ik geen koffie meer, waardoor ik veel beter slaap. Eigenlijk zou je in je slaapkamer ook geen tv moeten kijken, maar dat doe ik wel. Ik vind het heerlijk om ’s avonds in bed naar een programma te kijken.”

Geef je hiermee de geheimen van jouw schijnbaar eeuwige jeugd weg?
“Ik heb ooit, twintig jaar geleden, mijn oogleden laten doen. De boel verzakte nogal, wat me bijna het zicht ontnam. De ingreep was niet medisch, maar het kwam er aardig in de buurt. Verder heb ik nooit iets laten doen. Het klinkt stom, maar ik vind een rimpel meer of minder bij mannen ook niet erg. Dat mijn haar minder vol wordt, stoort me soms weleens. Misschien dat ik daar nog iets aan ga laten doen.”

Is er naast een volle haardos nog iets wat je op je ‘oude dag’ wilt bereiken?
“Ik ben gewoon in dienst bij Avrotros en dat houdt op als je na je 65e AOW krijgt. Voor mij komt dat moment over een half jaar. De tijd die overblijft, wil ik besteden aan activiteiten rondom gezond lang leven. Ik ben bezig met het ontwikkelen van een webinar over dat onderwerp, samen met Wies Verbeek. Hopelijk vloeien daar allerlei dingen uit voort. Het is zeker mijn bedoeling om op tv te blijven, maar ik kan me ook voorstellen dat ik iets op YouTube ga doen. Televisie is ouderwets, je moet toch een beetje met je tijd meegaan.”

 

Mooiste meisje van de klas | dinsdag | NPO 1 | 20.30 uur

Meer over