Omroep MAX

Jan Slagter helpt dementerende mensen aan een baan

Dat Jan Slagter het goed voor heeft met de oudere medemens wisten we al een tijdje, maar de voorman van Omroep MAX heeft nu ook plannen om mensen met beginnende dementie aan het werk te krijgen.

Volgens Jan Slagter helpt het mensen met een beginnende vorm van dementie enorm om het huis uit te gaan en zich nuttig te voelen. In eerste instantie gaat het om een maatschappelijk project maar Slagter wil er ook een tv-programma van maken.

Isolement

Tegen het AD zegt hij: „Deze mensen komen na de diagnose vaak in een isolement terecht. Als zij thuis blijven, worden ze constant aan deze slopende ziekte herinnerd. Wij zoeken een arena waar ze gewoon weer aan de slag gaan. Vaak kunnen en willen ze dat ook.”

Koffers sjouwen

Die arena zou een hotel kunnen zijn. „Iemand die ooit bouwvakker was, zou daar de koffers kunnen helpen sjouwen. En in een restaurant kan iemand in de bediening gaan werken. Als ze met drie in plaats van twee colaatjes aankomen, omdat ze dit halverwege zijn vergeten, zorgt dat niet direct voor problemen. Door het vooraf bij gasten bekend te maken, zal er ook begrip voor zijn.’’

Erik Scherder

Slagter hoopt dat zijn project navolging krijgt en dat andere bedrijven zich ook geroepen zullen voelen deze mensen een kans te geven. Slagter heeft alvast neuroloog Erik Scherder bij het idee betrokken.

Jan Slagter zette eerder al verzorgingstehuis Ben OudeNijhuis in Rotterdam op.

Meer over: