Openhartig interview

Jan Smit: 'Ik heb nooit een jeugd gehad'

1 maart 2024 14:30 | amusement | Door Wietse Zuidberg

© AVROTROS
Jan Smit viel donderdagavond in de prijzen. Hij ontving de Edison Pop Oeuvreprijs. In talkshow Humberto kreeg hij hem uit handen van zijn zoon Senn. Een mooi moment voor de zanger, die in een interview openhartig vertelt over de mentale problemen in zijn recente verleden.

Als de interviewer van het AD aan Smit vraagt naar zij dieptepunt dan komt hij direct met het antwoord op de proppen: zijn burn-out in 2019. "Ik kreeg vijf weken achter elkaar therapie, daar zeiden ze: het was niet de vraag óf je bij ons terechtkwam, maar wannéér. Wat me genekt had? Ik was er best geschikt voor, maar ben opgegroeid in de schijnwerpers en heb nooit een jeugd gehad."

Op zijn elfde in een sneltrein

Smit gebruikt in het vraaggesprek veel metaforen om zijn situatie van toen te verduidelijken.  "Ik werd op mijn 11de op een sneltrein gezet en moest zelf de knoppen bedienen. Tien jaar geleden, toen ik nog steeds in die sneltrein zat, zei ik altijd dat ik zou stoppen op mijn 40e. Achteraf gezien vond ik het toen al niet zo leuk meer. Die trein heb ik uiteindelijk tegen een boom geparkeerd."

Prijs bij Humberto

Donderdag was er dus een mooi moment voor de volkszanger, die door zijn zoon Senn werd verrast in Humberto en hij de oeuvreprijs in ontvangst nam.

Meer over