Jan Versteegh en Geraldine Kemper: “Proefkonijnen is een feestje”

22 augustus 2016 16:07 | amusement | Door Televizier

© BNN

Maandag 29 augustus start een nieuw seizoen Proefkonijnen bij BNN op NPO 3. Jan Versteegh en Geraldine Kemper vervangen Dennis Storm en Valerio Zeno als presentatoren. Hoe vindt het nieuwe duo hun rol proefkonijn? www.Televizier.nl sprak met Jan en Geraldine.

Het nieuwe seizoen van Proefkonijnen staat voor de deur en ook dit seizoen gaan de presentatoren op zoek naar antwoorden op bezopen vragen. Aan Jan Versteegh en Geraldine Kemper de taak om het Nederlandse publiek wegwijs te maken in de wetenschap.

Feestje

Na het vertrek van Dennis Storm en Valerio Zeno moest BNN op zoek naar nieuwe presentatoren voor het populaire semi-wetenschappelijke programma Proefkonijnen. Geraldine Kemper was direct enthousiast toen ze gebeld werd. “Ik vond het fantastisch, echt een eer om gevraagd te worden. Ik vond het altijd al een waanzinnig leuk programma.” Het wordt het vierde programma dat Jan en Geraldine samen maken. “Ik denk dat we elkaar beter maken en aanvullen”, vertelt Jan. “Proefkonijnen is echt een feestje.”

Waarom hebben we oorsmeer?

In vier seizoenen van Proefkonijnen kwamen verschillende rubrieken voorbij. Ook in het nieuwe seizoen staat de kijker een aantal nieuwe thema’s te wachten. “Nieuw is de rubriek  ‘Over mijn lijf’, waarin we ons lichaam onderzoeken”, vertelt Geraldine. “Waarom hebben we bijvoorbeeld haar en hoe sterk is dat spul? Waarom hebben we oorsmeer? Waarom moeten we niezen? Daarnaast is er een onderdeel ‘Man tegen vrouw’, waarin we verschillen tussen de seksen onderzoeken.” 

Succes

Proefkonijnen is al een aantal jaar een succesvol programma. Volgens de presentatoren heeft dit te maken met de wijze waarop de inhoud uitgelegd wordt. “Het is geen zware wetenschap”, aldus Jan. “We doen voornamelijk dingen die makkelijk besproken kunnen worden. Veel zaken zijn onderdeel van iets groters, maar we doen alles in hapklare stukjes”, vult Geraldine aan.

Bloedworst

Jan en Geraldine hebben zich aan een lading bizarre proeven gewaagd, waaronder een experiment met hun eigen bloed. “We wilden kijken of je worst kunt maken van je eigen bloed”, zegt Jan. “Vrij bizar, maar stiekem was het lekker. Vooral de worst van Geraldine’s bloed smaakte goed.” Daar bleef het niet bij. “We hebben onderzocht of je kunt koken op het gas van je eigen scheten”, vertelt Geraldine. Of het kan? “Voor het antwoord zal je moeten kijken”, lacht ze. Dat belooft wat.

Het nieuwe seizoen van Proefkonijnen start op maandag 29 augustus om 20.30 uur bij BNN op NPO 3. 

Meer over