Interview

Janine Abbring presenteert weer Zomergasten

Haar interview met Eberhard van der Laan tijdens Zomergasten bezorgde Janine Abbring (41) de Sonja Barend Award. Deze zomer presenteert ze opnieuw het interviewprogramma. ‘Ik vind het net zo spannend als de eerste keer.’

Hoe kijk je terug op je debuut?
“Afgezien van het gesprek met Eberhard van der Laan, dat vooraf was opgenomen, heb ik niets teruggezien. Ik kan niet zo goed naar mezelf kijken en voel weinig behoefte om mezelf te gaan analyseren. Gevoelsmatig kijk ik er positief op terug. Ik ben er best blanco ingegaan. Ik was natuurlijk goed voorbereid, maar het was voor mij wel een sprong in het diepe waarvan ik ook niet wist hoe die zou aflopen. Zo voelt het nu weer.”

Je kreeg veel lovende reacties. Maakt het dat niet gemakkelijker?
“Nee. Vorig jaar maakte ik me weken van tevoren al zorgen en had ik enorme kriebels in mijn buik, dat is nu wat minder. Maar het is niet zo dat ik nu een succesformule heb en weet hoe het moet. Ik vind het net zo spannend als de vorige keer. Mensen zijn onvoorspelbaar, dus het blijft zes keer improviseren. Waarschijnlijk zitten kijkers nu met een kritischer blik voor de tv. Kan ze het opnieuw waarmaken? Ik voel zeker niet minder druk.”

Hoe bereid je je voor?
“De voorbereiding ligt voor een groot deel bij de redactie. Die voert voorgesprekken met de gasten, daar krijg ik verslagen van. Ik bekijk documentaires en lees boeken van of over de gasten. Vorig jaar dacht ik dat ik een alwetend orakel moest zijn. Inmiddels weet ik dat dat onzin is, want de kijker weet ook niet alles. Als een gast iets vertelt wat ik niet weet of begrijp, kan ik daar ook naar vragen. Ik hoef niet alle wijsheid in pacht te hebben.

Welke gast gaat ons het meest verrassen?
“Ik denk Eric Wiebes (minister van Economische Zaken en Klimaat, red.). Uit een peiling kwam hij onlangs uit de bus als minst populaire politicus. Hij heeft zich nog nooit op persoonlijk vlak laten interviewen en ik verwacht dat hij wel eens verrassend uit de hoek kan komen.”

De eerste gast is actrice en theatermaker Romana Vrede. Waarom hebben jullie voor haar gekozen?
“Enerzijds omdat ze vorig jaar de Theo d’Or won en daardoor actueel is, anderzijds omdat ze door haar autistische zoon een sterke visie op ‘de mens’ heeft. Het feit dat hij primair reageert op dingen, maakt dat mensen hem gek vinden. Dat zet haar heel erg aan het denken over wat wel en niet normaal is. Dat vind ik enorm boeiend aan haar.”

Wanneer is wat jou betreft een gesprek geslaagd?
“Als je dingen hebt gehoord die je nog niet over de gast wist en als het gesprek je op de een of andere manier heeft geraakt. Dat kan op verschillende manieren zijn; je kan er boos, vrolijk of verdrietig van worden, of misschien wel verrast. Het interview moet bij de kijker iets losmaken, dat is hét doel.”

De zomergasten van dit seizoen

  • 29 juli: Romana Vrede, actrice en theatermaker. Onder andere bekend van haar rol in de misdaadserie Moordvrouw. Won afgelopen jaar de Theo d’Or 2017, de toneelprijs voor de indrukwekkendste vrouwelijke hoofdrol van dat seizoen.
  • 5 augustus: Louis van Gaal, oud-voetballer en Nederlands succesvolste voetbalcoach. Won onder meer met Ajax de Champions League en de Wereldbeker en leidde in 2014 het Nederlands elftal naar de derde plaats op het WK.
  • 12 augustus: Marleen Stikker, internetpionier en directeur van Waag, een onderzoeksinstituut voor kunst, technologie en samenleving. Voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen doopte haar tot ‘de moeder van de creatieve industrie’.
  • 19 augustus: Pieter Waterdrinker, schrijver en Rusland-correspondent. Kreeg een Libris Literatuurprijs-nominatie voor zijn boek Tsjaikovskistraat 40, over zijn persoonlijke avonturen en worstelingen in zijn thuisland Rusland.
  • 26 augustus: Eric Wiebes, huidig minister van Economische Zaken en Klimaat. In die functie staat hij voor het uitvoeren van lastige opgaven, zoals de energietransitie en de afbouw van de gaswinning in Groningen.
  • 2 september: Esther Perel, internationaal vermaard psychotherapeut en schrijver. Geboren Vlaamse, al jaren woonachtig in de Verenigde Staten. Schrijft boeken en artikelen over moderne relaties, liefde, seksualiteit en ontrouw.

Zomergasten, zondag - NPO 2 • 20.15 uur

Meer over:

Reageren