Jelle Brandt Corstius op verkenning in De Bergen Achter Sotsji

25 januari 2014 12:30 | amusement | Door Televizier

Tijdens de Spelen in Sotsji gebruiken de skiërs en snowboarders het Kaukasusgebergte achter de mondaine badplaats. Jelle Brandt Corstius onderzoekt wat er de rest van het jaar gebeurt in De Bergen Achter Sotsji.

De reis begint aan de boorden van de Zwarte Zee, waar dan nog volop gebouwd wordt aan de olympische sportlocaties in de stad zelf. Vervolgens trekt Jelle in zes afleveringen het achterland in, op zoek naar de achtergronden en verhalen van de bergbewoners.

Eerste aflevering

In de eerste uitzending maakt hij kennis met de Tsjerkessen, een trots Kaukasisch volk. Ze vormen een van de grootste etnische minderheden in het moderne Rusland. Jelle bezoekt een school, ontmoet een paardenhouder en spreekt met Syrische vluchtelingen die honderden jaren geleden Tsjerkessië zijn ontvlucht.

Het gevaarlijke Noorden

De komende weken reist Jelle verder door het gebergte. De Noordelijke Kaukasus laat de presentator links liggen. Daar wonen de Balkaren, de Tsjetsjenen en de Dagestanen. Allemaal willen ze onafhankelijk zijn en overal ontbreekt de Russische controle. Het is er te gevaarlijk om te filmen.

Zuiden

Jelle neemt de wijk naar het zuiden. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bestaan hier sinds 1991 drie onafhankelijke staten: Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Tussen deze landen heerst nog altijd een vijandige sfeer. Zo is de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan bijvoorbeeld gesloten. De tv-maker eindigt zijn reis op 2 maart in Bakoe.

Meer over