Een Huis Vol

Jennie Jelies: "Ik wil wel vijftien kinderen"

21 december 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Stijn Ghijsen

Een huis vol laat het reilen en zeilen van grote families zien. Hoe is het om het oudste kind te zijn in zo’n gezin? Jennie (14), oudste dochter van de familie Jelies, vertelt.

Tekst: Carlijn Schepers

Je hebt zeven zusjes en een broertje, hoe is dat?
“Heel leuk. Al ben ik niks anders gewend. Er is altijd gezelligheid bij ons. Het is ook wel druk hoor, maar als ik een lange schooldag heb gehad dan ga ik gewoon even naar een vriendinnetje voor wat rust. De oudste zijn vind ik soms jammer omdat ik thuis meer moet helpen dan de rest, maar meestal is het juist een voordeel. Omdat ik het langst mag opblijven en dan nog gezellig met mijn moeder Say yes to the dress kan kijken. Of wanneer ik als enige in de achtbaan mag omdat ik de grootste ben.

Voel je je soms ook een beetje moeder?
“Niet echt, maar ik voel me wel verantwoordelijk. Als mijn moeder bijvoorbeeld naar de winkel gaat en ik moet oppassen. Dan zit ik voor even in haar leven en voel ik me best wel stoer. Als mijn zusje dan vraagt of ze een snoepje mag, kan ik antwoorden: ‘Ja, als je er ook een voor mij pakt.’ Even iets te zeggen hebben is erg leuk.”

Wil je zelf later ook een groot gezin?
“Absoluut! Ik wil wel vijftien kinderen. Dat lijkt me zo gezellig. Het huishouden is makkelijker, omdat iedereen meehelpt. En je hebt meteen een goede reden om een groot huis te kopen. Ik denk ook wel dat het hard werken is om iedereen te onderhouden, eten te geven en verjaardagscadeaus voor ze te kopen. Maar al die blije kinderen die je ervoor terugkrijgt, dat is toch top? Ik vind het fijn dat ik al veel heb geleerd over opvoeden, aangezien ik ook help met luiers verschonen en iedereen op bed leggen. Megahandig als ik zelf ooit moeder ben.”

Een huis vol | NPO 1| 19.00 uur

 

Meer over