Interview

Jenny Mijnhijmer blikt vooruit op nieuwe dramaserie NOOD

30 november 2021 10:00 | amusement | Door Richard Roosenboom

© BNNVARA
Stalen zenuwen moeten centralisten hebben, en flink wat inlevingsvermogen. De nieuwe dramaserie NOOD gaat over de gesprekken op een 112-telefooncentrale. Jenny Mijnhijmer speelt centralist Joyce: ‘Het is eigenlijk een heel traumatiserende baan.’

1. Wat is ‘Nood’ voor een serie?

Nood draait om vier medewerkers van een 112-centrale. Zij moeten als een soort detective uitzoeken wat er bij de bellers aan de hand is en vervolgens bepalen welke hulpdienst ze inschakelen: politie, brandweer of ambulance. In de eerste aflevering word ik gebeld door een vrouw die hysterisch is omdat haar vader op de grond ligt. Ik weet niet of hij is gevallen, of hij een hartinfarct heeft gehad, of dat er nog iets anders aan de hand is. Op de achtergrond hoor ik een man schreeuwen. Ik stuur de brandweer. Die is het dichtstbij.”

2. Wat voor een vrouw is jouw personage?

“Joyce is een Surinaamse oma van 61, christelijk en empathisch. Ze is de moeder van het team: lief, betrokken, maar ze kan als het moet ook heel streng zijn. Ik heb zelf qua karakter ook wel wat van Joyce weg, al ben ik minder behoudend, en kan haar hierdoor vrij naturel spelen. En als ik haar op beeld zie, dan zie ik trouwens mijn moeder die 25 jaar geleden overleden is – die bril, dat haar, ja dat is mamma.”

3. Ben je de 112-centrale anders gaan bekijken?

“Ik heb nooit echt stilgestaan bij het werk van een centralist en ik had geen idee hoe heftig dat is. Je gaat zitten, de telefoon gaat en het is meteen: paniek. Angst. Verdriet. Je komt altijd binnen op het allermoeilijkste moment van iemands leven – het is eigenlijk een heel traumatiserende baan. Soms is het even rustig, maar daarna moet je meteen weer door. Dat zie je ook aan het eind van de aflevering: de zaak is afgelopen en meteen gaat de telefoon. Een nieuwe melding.”

NOOD is vanaf 30 november om 21:45 uur te zien op NPO1.

Meer over