Het Jaar van Fortuyn

Jeroen Spitzenberger speelt Pim Fortuyn in nieuwe serie

30 maart 2021 14:05 | amusement | Door Irma Tomas

© ANP
Avrotros maakt een serie over de opkomst en ondergang van Pim Fortuyn en Jeroen Spitzenberger speelt de hoofdrol als Pim zelf in Het Jaar van Fortuyn.

Het Jaar van Fortuyn was 2002 toen de gevestigde partijen zich rotschrokken van de opkomst van de flamboyante Pim fortuyn en zijn LPF. Fortuyn was hoogstwaarschijnlijk zelfs premier geworden als hij Volkert van der Graaf hem niet had vermoord. 

Geen haar

Jeroen Spitzenberger moet wel aan de bak wil hij een geloofwaardige Pim Fortuyn neerzetten. Fortuyn had een nogal specifieke manier van praten en bewegen. Bovendien had hij geen haar, maar daar valt wel een mouw aan te passen. 

Ramsey Nasr

Ook de rest van Het jaar van Fortuyn zit vol bekende gezichten. Ramsey Nasr speelt PvdA-voorman Ad Melkert, die bijzonder ontstemd was over de opkomst van de LPF bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 2002 en dat liet merken ook zoals te zien is in dit fragment. 

Frank Lammers

Verder doen Fedja van Huêt, Carly Wijs, Jaap Spijkers, Frank Lammers, Thijs Römer, Teun Luijkx en Tijn Docter in de serie. 

Het Jaar van Fortuyn telt 5 afleveringen en is in het voorjaar van 2022 te zien op NPO 1.

Meer over