Hoge Bomen

Jeroen van der Boom: 'Iedereen zat met tranen'

11 april 2020 11:00 | amusement | Door Kirsten Keerssemeeckers

© Wessel de Groot
Hoge Bomen is niet het zoveelste praatprogramma op televisie. Jeroen van der Boom neemt zijn gast mee op een muzikale reis door zijn of haar verleden, omlijst met toepasselijke liedjes, fragmenten en foto’s. Wij spraken hem.
Hoge Bomen is zaterdag 11 april om 21.30 uur te zien bij SBS6. Wat kunnen we verwachten?
“Het is een interviewprogramma met de piano als tafel. Ik ontvang iedere keer een andere gast en bespreek zijn of haar leven met muziek als leidraad. Sylvie Meis zingt met haar jeugdliedjes mee. Martien Meiland kijkt terug op zijn moeilijke jeugd. Rachel Hazes, Louis van Gaal en John van de Heuvel komen ook. En er zijn iedere keer gastzangers als Paul de Leeuw en Trijntje Oosterhuis.

Stond een praatprogramma op je wensenlijst?
“Dit idee komt niet zomaar uit de hoge hoed. Al jarenlang maakte ik programma’s voor de zaterdagavond, maar daarin was ik best inwisselbaar. Ik zat in panels of voerde gesprekjes met mensen die een ander behang wilden, zoals in Designdroom. Ik heb mezelf een jaar gegeven om te ontdekken wat ik écht wil en kan. Dat bleken twee dingen: musiceren en mensen uit hun comfortzone halen. Als ik vrienden aan mijn keukentafel heb, vertrouwen ze me snel van alles toe. Wat als we van die keukentafel een piano maken en de gesprekken muzikaal omlijsten? Dus ik ben mezelf gaan bijscholen, heb interviewcursussen gedaan.”

Dat is dapper, om terug de schoolbanken in te gaan.
“In mijn vak is het niet gebruikelijk, want entertainers hebben vaak al een hele eigen stijl ontwikkeld en dan is het natuurlijk lastig om daarvan af te willen, maar vooral dúrven, wijken. Ook ik dacht eerst: hoe moeilijk kan het zijn? Maar ik ben naast zanger ook ondernemer en in die wereld is het heel normaal om je te laten coachen. Natuurlijk ben ik geen Matthijs van Nieuwkerk of Beau van Erven Dorens. Tijdens die cursussen dacht ik ook wel eens: ik moet dit niet meer doen, ik kan dit niet. Wat ik onder meer leerde is dat ik een ander gesprek op gang kan krijgen dánkzij die piano.”

Hoe doe je dat dan?
“Ik pel mijn gasten af door de muziek. Als je teruggaat naar de muziek die vroeger thuis werd gedraaid, krijg je een heel ander beeld van iemand. Een liedje raakt je, brengt je terug naar de emotie van die tijd. Uiteindelijk zaten alle gasten met tranen in de ogen, ook ik. ”

Vertrouwden ze je meer toe omdat je zelf weet hoe het is geïnterviewd te worden?
“Ik heb ze zelf benaderd om mee te werken. Uit interesse voor hun verhaal, dat heb ik niet door een redactie laten doen. Ik heb mijn vertrouwen gegeven en afgesproken: je kan niet aan de piano komen zitten zonder iets te willen zeggen. Dus Sylvie Meis heb ik gewoon naar het openingsliedje van haar bruiloft gevraagd, met Rachel Hazes had ik het ook over de relatie van haar zoon met Bridget. Ik zit er misschien meer als de kijker thuis: ik wil zulke dingen ook gewoon weten.”

Hoge bomen | zaterdag | SBS 6 | 21.30 uur

Meer over