5 vragen

Jeroen van Koningsbrugge over Oh, wat een jaar!

24 November 2018 11:00 | amusement | Door Televizier

© Roy Beusker

Linda de Mol, Ruben Nicolai en Jeroen van Koningsbrugge laten weer oude tijden herleven in een nieuw seizoen van Oh, wat een jaar! In de eerste aflevering gaan zij terug naar het jaar 1966. Jeroen van Koningsbrugge: "Het is relaxt, leuk en pretentieloos."

Tekst: Vanessa Vunderink

Blij met de terugkeer?

"Jazeker! Oh, wat een jaar! is bedacht als opvolger van Ik hou van Holland. Zo voelt het ook wel een beetje, want het heeft dezelfde sfeer en draait ook om nostalgie. Tegelijkertijd is het echt een ander format. Het publiek speelt een veel actievere rol bijvoorbeeld. Wat ik er zelf zo leuk aan vind, is dat wij allemaal outfits uit die periode dragen. Die zijn door de stylist en de man van de grime en pruiken goed uitgezocht. Vorig seizoen zag ik er een keer uit als Ron Jeremy, die pornoacteur. Het grappige is dat je na vijf minuten niet eens meer doorhebt dat je er zo bizar uitziet, alsof je echt terug in die tijd bent. Verder is het heel relaxt. Er zit geen druk op, we hebben onwijs veel lol met elkaar; het is pretentieloos."

Bereid jij je van tevoren nog voor?

"Nee, dat doe ik bewust niet. Voor de kijkers en het publiek is het juist leuk dat wij vaak ook geen idee hebben wat de antwoorden op de vragen zijn. Als je je enorm voorbereidt, gaat de lol er snel vanaf. Zelf vind ik de opdracht waarbij wij moeten inschatten hoe het publiek heeft gestemd het leukst, omdat de uitkomst vaak zo verrassend is."

Aan welk jaar heb jij zelf de best herinneringen?

"1988. Dat jaar komt dit seizoen voorbij, dus die aflevering hoop ik met glans te winnen. Als vijftienjarige heb ik die tijd heel bewust meegemaakt. Vooral het EK voetbal is me bijgebleven. Ik zat op school, had een bijbaantje bij de Albert Heijn op de groenteafdeling. Het beeld dat ik in mijn Albert Heijn-kleding achter de counter stond, zie ik nog zo duidelijk voor me. Ik weet nog precies welke muziek er werd gedraaid. Zelf luisterde ik gek genoeg naar oude muziek; Elvis Presley en The Beatles. Ik was een beetje de weirdo van de klas."

Wat mis je het meest uit die tijd?

"De naïviteit. We waren ons totaal niet bewust van de gevaren. Je kon overal roken, mensen gingen zonder gordel achter het stuur zitten. Nu zien we constant wat er allemaal fout gaat in de wereld. De onwetendheid van toen mis ik wel eens."

Tot slot een blik op de toekomst: vrijdag geef je een solovoorstelling in Carré. Wat ga je doen?

"Onder de noemer ’s Nachts in Carré verzorg ik op vrijdag vanaf twaalf uur ’s nachts een bijzonder nachtgala. Dat doe ik met vrienden uit het vak, drankjes en muziek. Het heeft een beetje het karakter van een nachtshow in Las Vegas, dus we zingen veel Elvis en Sinatra-klassiekers. Voor zover ik weet heeft niemand zoiets eerder in Nederland gedaan, dus ik kijk er enorm naar uit."

Oh, wat een jaar! | zaterdag | RTL 4 | 20.00

Meer over