Jeroen van Koningsbrugge wil typetjes Fred en Ria uit Draadstaal terug

Jeroen van Koningsbrugge is er niet blij mee dat hij en Dennis van de Ven een aantal typetjes uit hun oude programma Draadstaal van producent CCCP niet meer mogen gebruiken. 

De voormalig producent van het duo hield de creaties vast als eigendom van het bedrijf. Onder andere de komische achterbuurtbewoners Fred en Ria Onderbuik mogen door Van Koningsbrugge en Van de Ven al jaren niet meer worden gespeeld, omdat ze eigendom zijn van producent CCCP.

Actie

Jeroen wil eigenlijk wel actie gaan ondernemen tegen CCCP: "Ik denk er stiekem over er op termijn toch een zaak van te maken, al zal het ongetwijfeld een slopende kwestie worden", zegt Jeroen in het AD. "De typetjes die Dennis en ik creëerden zijn ons intellectuele eigendom, geen bezit van een bedrijf.” 

ZaterdagavondJURK!

Zeker met hun nieuwe programma ZaterdagavondJURK! missen Van Koningsbrugge en Van de Ven hun zelfbedachte typetjes: 'In onze nieuwe latenightshow ontbreken creaties die Dennis en ik er dolgraag hadden ingestopt. Maar helaas, dat kan niet.'' De typetjes beschouwt Jeroen echt als van hemzelf: "Het personage Sayid bijvoorbeeld, een gastarbeider die worstelt met de Nederlandse taal en samenleving, bedacht ik op de middelbare school. Maar hij kwam pas bij Draadstaal op de buis. Sayid is dus van mij, niet van CCCP'', 

Boete 

Draadstaal werd tot en met 2010 uitgezonden door de VPRO. Het vervolgprogramma Neonletters moest een boete betalen, toen bleek dat de typetjes uit Draadstaal weer werden gebruikt.

Zaterdagavondjurk! Is vanaf zaterdag 12 april te zien om 22:10 uur op RTL 4.

Reageren