Jezus is een Volendammer in The Passion 2014

13 april 2014 08:13 | amusement | Door Televizier

De kerken stromen dan wel leeg, op televisie doet het religieuze spektakelstuk The Passion het geweldig. Elk jaar stemmen meer mensen af op de lijdensweg van Jezus Christus en zijn maten.

Dit jaar maakt de Volendamse held Jan Dulles zijn debuut als de Verlosser. Jan Dulles treedt in de voet­sporen van Syb van der Ploeg, Danny de Munk en René van Kooten. Zij portretteerden al een zingende Jezus in The Passion, het muzikale spektakelstuk van RKK/EO.

Jan als Jezus

De makers hadden Jan trouwens al op het oog voor de allereerste editie, maar toen zat de zanger met zijn band 3JS midden in een theatertour. Nu kon hij wel tijd vrijmaken voor wat misschien wel de rol van zijn leven is. Het is de eerste keer dat Jan acteert: "Dit is totaal nieuw voor mij. Ik krijg ook acteerles, maar verder kan ik alleen maar zien hoe mijn voorgangers het gedaan hebben. Ik hoop dat ik het net zo goed kan doen als zij.” 

Mooi, maar wreed

Het zal voor Jan, die al eens Judas speelde in een Volendamse ­versie van de musical Jesus Christ Superstar, uiteraard lastig zijn zich in te leven in de lijdensweg van Christus. Een kleine opfriscursus voor de minder strenggelovigen onder ons: op Goede Vrijdag werd Jezus gekruisigd om alle christenen te redden van hun zonden, hij werd begraven en stond met Pasen op uit de dood om (op Hemelvaartsdag) op te stijgen naar de hemel.

Simone Kleinsma

Voorwaar geen makkelijke acteerklus voor een ‘simpele zanger’. Gelukkig hoeft Jan het niet helemaal alleen te doen. Musicalvedette Simone Kleinsma speelt Maria, moeder van Jezus, en zij vindt het een geweldig spektakel. "Dat is een van de redenen waarom ik meedoe. Het is een mooi verhaal en op deze manier spreekt het veel mensen aan. En de Nederlandse popmuziek maakt het heel laagdrempelig.”

Moeder Maria

The Passion is niet alleen maar mooi, maar ook heel wreed. En de rol van Simone is niet de gemakkelijkste. "Maria moet afscheid nemen van haar zoon, en dat is gruwelijk. Het is het ergste wat een ouder kan overkomen, ik denk dat het helaas heel herkenbaar is voor veel ­kijkers.” En dan is er nog dat ene aspect dat zelfs de meest ervaren acteurs en zangers de stuipen op het lijf jaagt: "The Passion is live, en dat maakt het retespannend!”

Jack en Jamai

Naast Jan en Simone zullen de kijkers nog een aantal bekende gezichten op het podium ontwaren. Musicalheld Stanley Burleson is Petrus, de apostel die tot drie keer toe ontkent dat hij weet wie Jezus is. Jack van Gelder wast zijn handen in onschuld als Pilatus, de man die Jezus tot kruisiging veroordeelt. En Jamai houdt de moed erin als Judas, de man die Jezus verraadt: "Iedereen heeft wel iets moois, ook Judas.” ­

Beau van Erven Dorens

Presentator Beau van Erven Dorens is de verteller van het paasverhaal. En hij leefde zich al behoorlijk in. "The Passion vertelt een verhaal over verraad, opoffering, hoop, haat en liefde. Over eenzaamheid en verbinding. De boodschap? Heb je vijand lief.”

Processie

De charme van The Passion is dat het evenement rechtstreeks wordt uitgezonden, en elk jaar vanaf een andere locatie. Dit jaar zal dat Groningen zijn. Een stoet toeschouwers trekt met een verlicht wit kruis door de binnenstad en eindigt op de vismarkt met een tienduizend man tellend publiek. Op het podium spelen en bezingen de acteurs de laatste uren van Jezus.

Zing, bid, bewonder

Twee nummers die zeker de revue passeren zijn Oceaan van Racoon, dat door Petrus (Burleson) ten gehore wordt gebracht. Pilatus (Van Gelder) zingt Zwart wit van Frank ­Boeijen en Jezus doet een zeer toepasselijk nummer van ­Ramses Shaffy: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.

€15.000 per minuut

The Passion groeide in een paar jaar uit tot een kijkcijferkanon. De eerste editie was nog even wennen; toen keken minder dan 1 miljoen mensen. In 2012 ging het al een stuk beter met 1,7 miljoen kijkers en vorig jaar steeg dat getal spectaculair tot 2,3 miljoen. Zij zagen hoe René van Kooten als Jezus op het water van de Hofvijver in Den Haag liep.

The Passion is echter ook een behoorlijk duur programma. De uitzending kost 1,3 miljoen en dat is - pak ’m beet - 15.000 euro per uitzendminuut. Als je gaat kijken, geniet er dan elke minuut met volle teugen van.

Meer over