Interview

Joep Sertons en Babette van Veen zijn nog steeds gelukkig in GTST

Als Anton en Linda delen Joep Sertons en Babette van Veen al zo’n vijf jaar lief en leed in GTST. Ook als collega’s weten de twee elkaar nog geregeld te verrassen.

Wat is de aantrekkingskracht tussen Anton en Linda?
Joep: “Toen Anton haar voor het eerst zag, maakte hij Linda uit voor viswijf, dus die liefde moest van ver komen.”
Babette: “Ze zijn heel verschillend, maar dat is ook wat hen bindt. Linda wil een standvastige, niet saaie man die haar tegengas geeft en die vindt ze in Anton.”
Joep: “Hun relatie is vallen en opstaan, maar ze komen er toch steeds sterker uit. Linda blijft voor Anton de vrouw van zijn dromen.”

Was het altijd al de bedoeling dat ze samen zouden eindigen?
Babette: “Ja, daar ben ik destijds bewust voor teruggevraagd. De makers wilden graag jonge kinderen in de serie en ze wilden Anton het liefst koppelen aan een vrouw die de kijkers al kenden. Met die insteek deed ik in 2015 samen met Joep auditie. En we hadden een klik.”

Wat hebben jullie van elkaar geleerd?
Joep: “Je leert van iedereen met wie je speelt, maar acteren is vooral luisteren en dat is lastiger dan je denkt. Babette weet me na al die jaren nog altijd te verrassen met een blik of een intonatie, waardoor ik extra oplet. Daar houden we elkaar scherp in.” Babette: “Het is ook leuk dat onze personages zowel de zware als lichte verhaallijnen krijgen.”

Is comedy lastiger te spelen drama?
Joep: “Het lastige met comedy is dat je het niet moet ‘spelen’. Dan voelt het al snel geforceerd en onecht. Als we repeteren, kijken we of een scène zich leent voor humor en dan proberen we het zo naturel mogelijk te spelen. Alles hangt af van tekst en timing.”
Babette: “Lichtere momenten gaan mij juist makkelijker af omdat die dichter bij me liggen. Vroeger was Linda echt een beetje bitchy. Dat ligt verder van mij af, dus was het de uitdaging die valsheid ergens vandaan te halen. Uiteindelijk maakt de afwisseling dit werk zo boeiend.”

Begrijpen jullie de recente kritiek van kijkers op GTST?
Babette: “GTST gaat al zo lang mee, die fases heb je altijd. Het is net als de buurvrouw: ze is er elke dag, soms ben je haar helemaal zat, op andere momenten ben je blij dat ze er is. Maar je zou haar hoe dan ook missen als ze er niet meer was.”
Joep: “Negativiteit hoort er helaas bij. Zeker online vinden mensen het nu eenmaal lekker om te zeiken. Dat er zo veel over GTST wordt gesproken, is volgens mij vooral bewijs dat de serie leeft bij mensen.” 

GTST heeft wel een restyling ondergaan. Wat merken jullie daarvan?
Babette: “Er is meer tijd om alles nóg beter te maken. Onze draaidagen duren bijvoorbeeld een uurtje langer, tot 19.00 uur. (dat was voor de opnamen werden stilgelegd, red.) Dat vraagt van de acteurs meer flexibiliteit, maar geeft ook ruimte om te experimenteren.”
Joep: “Je merkt dat er wordt geïnvesteerd, en dat juich ik alleen maar toe. Vooral de extra dag voor buitenopnames maakt de serie realistischer.”
Babette: “En verder natuurlijk de veranderingen op de set.”

Zoals jullie gloednieuwe woonkeuken met rieten stoelen?
Babette: “Ja! Dat ging dus volledig buiten ons om. Toen we ’s ochtends op de set kwamen, stonden die stoelen er ineens. We keken elkaar wel even raar aan, haha. Maar zoiets went snel. En er verandert ook niets voor ons als acteurs.” 

Wat heeft het jubileumjaar in petto voor Anton en Linda?
Babette: “De komende tijd heeft Linda nog heel erg te maken met de gevolgen van de overgang. Ik vind het bijzonder om die verhaallijn te mogen spelen. We stonden met GTST op de Huishoudbeurs en ik kreeg daar zoveel reacties van vrouwen die zich er echt een beetje door gesteund voelen.”
Joep: “Anton is weg uit het ziekenhuis omdat hij de bureaucratie zat is. Hij is geen arts geworden om te vergaderen, hij wil mensen beter maken. Daarom speelt hij met het idee samen met Amir een huisartsenpraktijk te starten, maar dat valt niet goed bij de huidige huisarts van Meerdijk.”

Goede tijden, slechte tijden | ma t/m do | RTL 4 | 20.00 uur

Meer over:

Reageren