Interview

John Williams over Tiny House Battle: 'Ik waande me in een James Bondfilm'

8 november 2021 10:00 | amusement | Door Wieger Favier

© William Rutten
De wand blijkt een uitvouwbaar bed, onder de trap zit een vaatwasser. In Tiny house battle bouwen twee teams een zo efficiënt mogelijk minihuis. Presentator John Williams is enthousiast.

1. Waarom een programma over tiny houses?

“Deze minihuisjes van maximaal 50 vierkante meter zijn superefficiënt ingericht en hebben allerlei ruimtebesparende slimmigheidjes. Ze kosten een schijntje van een groot huis, verbruiken weinig energie en zijn in Nederland een van de oplossingen voor de krapte op de woningmarkt. Steeds meer gemeentes wijzen dan ook plaatsen aan voor tiny houses. Het is een wereldwijde beweging, en ik vind het te gek dat we daar nu ons steentje aan bijdragen.”

2. Hoe werkt deze klusstrijd?

“In een grote hal bouwen twee amateurteams allebei een tiny house voor één opdrachtgever aan de hand van een moodboard vol foto’s en illustraties. Ze krijgen een week de tijd om een minihuis te bouwen vol slimme, ruimtebesparende handigheidjes, waarbij ze zo veel mogelijk rekening houden met de wensen van de opdrachtgever. Daarna kiest de nieuwe bewoner het beste huis. Kijkers maken kans om het huisje te kopen, dat de deelnemer niet kiest. Hoe dat precies in z’n werk gaat kan ik nu nog niet zeggen, maar het wordt heel spannend.”

3. Welke slimme gadgets vielen jou op?

“Heel gaaf vond ik een vaatwasser onder een trap en een lade in een opstapje waar het weggewerkte bed uit tevoorschijn komt. Soms waande ik me in een film van James Bond met al die slimme trucjes. Zo bleek een douchecel onder de vloer ook nog een badkuipje te hebben, en een team had een keuken gebouwd die kan openvouwen en door een slim snufje helemaal kan draaien, waardoor het een buitenkeuken wordt. Dat vond ik echt geweldig.”

Tiny House Battle is vanaf maandag 8 november 2021 om 20.30 uur te zien bij RTL4.

Meer over