Interview

Johnny de Mol is klaar voor tweede seizoen HLF8: 'Ik wil meer de diepte in'

17 januari 2022 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© William Rutten

Johnny de Mol staat in de startblokken voor een nieuwe reeks HLF8. De presentator heeft zijn draai gevonden in het dagelijkse praatprogramma: ‘Het begint te staan, daar gaan we op voortborduren.’ 

Hoe heb je het eerste seizoen beleefd?

“We zijn heel nederig begonnen: ik was een totale nieuwkomer op talkshowgebied, daarom gaf ik bewust bij de start geen interviews. Wat kun je zeggen als je nog niks hebt laten zien? Na drie maanden ben ik nog steeds een puppy, maar HLF8 begint wel te staan en daar gaan we de komende tijd op voortborduren.”

Wat is de impact op je privéleven?

“Vroeger was ik echt een ongeleid projectiel. Daar kwam drieënhalf jaar geleden al verandering in toen ik kinderen kreeg, maar een dagelijks liveprogramma vereist nóg meer ritme en regelmaat. Je bent van een uur ’s middags tot tien uur ’s avonds met de show bezig, dus de burgerlijkheid heeft definitief z’n intrede gedaan, haha. Eigenlijk blijkt al die structuur heel goed bij me te passen, al moet ik nog wel leren echt te ontspannen. Als ik ’s avonds naar huis rij, heb ik het nieuws aan en zodra ik wakker word sta ik meteen op scherp. Gelukkig herinnert mijn vrouw Anouk me eraan dat die telefoon ook best even weg kan.”  

Hoe onderscheidt ‘HLF8’ zich van andere talkshows?

“De overtuiging dat er meer goede dan slechte dingen gebeuren en het belang dat te benadrukken. Neem de avondrellen. Die kun je ‘een orgie van geweld’ noemen en daarover met veiligheidsexperts heel erg in het abstracte praten. Wij kiezen liever voor een persoonlijke invalshoek zonder onnodige sensatie: ‘De samenleving heeft het moeilijk, wat is eraan te doen?’ met aan tafel burgemeester Femke Halsema en een buurtmoeder die samen de straat op gaan om jongeren in toom te houden. Je behandelt nog steeds hetzelfde actuele onderwerp, maar c’est le ton qui fait la musique.”

Waar ben je het trotst op?

“De goede sfeer in de studio. We hebben allemaal onze mentale dipjes en plekjes waar we niet trots op zijn, daarom wil ik dat iedereen zich op z’n gemak voelt. Juist in een veilig klimaat kun je de vragen stellen die ertoe doen en zijn mensen aan tafel geneigd eerlijk te zijn. Dat geldt voor mij ook.”

In welk opzicht?

“Als presentator weet ik ook niet alles. Ik ben bijvoorbeeld niet echt thuis in de politiek. Dan kan ik net doen alsof, maar wat schiet je daarmee op? Volgens mij zijn er met mij genoeg kijkers die niet alle ins en outs uit Den Haag kennen. Dan is het juist goed om kenners als politiek verslaggevers Charlotte Nijs en Sam Hagens het nieuws op toegankelijke wijze te laten duiden.”

Gaat ‘HLF8’ veranderen?

“Komend seizoen wil ik het programma nóg beter in de vingers krijgen en meer de diepte in. Dat betekent mogelijk minder gasten per uitzending zodat er meer tijd is. En er zijn plannen om met verslaggevers te gaan werken die sfeerreportages in het land maken.”

Het nieuwe seizoen HLF8 gaat op maandag 17 januari om 19:30 uur van start op SBS6. 

Meer over