Interview

Johnny de Mol over laatste seizoen 'Waar is de Mol?'

5 oktober 2020 11:05 | amusement | Door Jef Willemsen

© Televizier
Johnny de Mol kondigde begin dit jaar aan na negen seizoenen te stoppen met Waar is De Mol? Nu is er tóch een tiende. Presentator en gasten zoeken het nu dichter bij huis.

Waarom wilde je in eerste instantie stoppen?

“Het vele reizen begon me op te breken: je bent telkens een week van huis voor opnames en met twee jonge kinderen is dat niet ideaal. Toen kwam corona en zag de wereld er ineens heel anders uit. Door die periode van veel thuis zijn ontstond het idee voor een slotseizoen Waar is De Mol? in eigen land. Sowieso omdat vliegen momenteel niet handig is. Maar door dichter bij huis te blijven, konden we ook mensen vragen die normaal niet zo makkelijk een hele week vrij kunnen maken.”

Wie gaan we dit seizoen zien?

“Onder anderen Gordon, Sergio Herman, Sylvana Simons en Fred van Leer. Met Johan Derksen was ik al eens in Texas geweest en dat was zo’n bijzondere reis dat we vonden dat hij zeker niet mocht ontbreken. Vlak nadat hij ja zei, brak de VI-rel uit dus we hadden heel wat te bespreken.”

Hoe bepaal je de bestemmingen in Nederland?

“We zijn één keer eerder met Waar is De Mol? in eigen land gebleven: met Frans Bauer op Texel. Die plek had voor hem een bijzondere betekenis. Frans kampeerde vroeger met zijn familie in Den Helder en raakte gefascineerd door de veerboot naar Texel, maar zelf was hij nog nooit op het eiland geweest. Die aflevering was indirect een inspiratie voor dit seizoen. Met Johan verken ik bijvoorbeeld Drenthe en zijn zo geliefde Grolloo en met Sergio maak ik een roadtrip van zijn geboortestad Oud-Sluis naar Amsterdam, waar hij zich ook thuis voelt.”

Wat gaan we merken van corona?

“We proberen een zo tijdloos mogelijk programma te maken, dus de nadruk ligt er niet direct op. Waar is De Mol? is bedoeld als portret van mensen over waar ze nu staan in het leven, die thema’s staan centraal tijdens onze tweedaagse kampeertrip. Maar soms kun je er niet omheen: Sergio heeft als kok en restauranteigenaar direct met de gevolgen van het virus te maken.”

Smaakt deze kampeereditie stiekem niet naar meer?

“Erewoord: hierna is het echt klaar. Tien seizoenen is een mooi, rond getal en het is een uitstekend moment om Waar is De Mol? te eindigen. Het onbevangen, jongensachtige is er wel vanaf. In vorige seizoenen deden we de gekste dingen: van bungeejumpen tot jeepsafari’s. Deze reeks hebben we vooral gepraat en heel veel gefietst, haha. Wel heel Hollands.”

Ben je echt zo burgerlijk geworden?

“Het zal met ouder worden te maken hebben. Toen ik in Drenthe met Johan Derksen over de Hunebed highway reed, zei hij: ‘Ik zou zo’n hunebedbord best willen hebben voor mijn man cave.’ Vroeger zou ik stiekem ’s nachts met een schroevendraaier op pad zijn gegaan. Nu heb ik netjes met de gemeente gebeld en gevraagd of ze er heel misschien nog eentje over hadden, haha. Het is goed zo, we gaan andere mooie dingen doen en de lat weer wat hoger leggen.”

Waar is de mol? is elke maandag om 21:30 uur op SBS 6 te zien

Meer over