Interview

'Johnny, stay in your tent', Johnny de Mol krijgt bezoek van leeuw in nieuwe programma Camping De Wildernis

1 januari 2024 10:00 | amusement | Door Marjolein Vos

© Danny Weijman
Wat als we een stel typisch Nederlandse kampeerders gaan laten kamperen in Afrika? Dat was dé hamvraag voor het concept van het nieuwe programma Camping De Wildernis.

Vier gezinnen komen in Botswana terecht waar ze op een oer-Hollandse camping zitten tussen de wilde dieren. Door het fotograferen van dieren kunnen ze geld winnen, maar dan moeten ze wel weten welk dier het is en de foto’s moeten scherp zijn. Johnny de Mol begeleidt de gezinnen en presenteert het programma.

Wij spraken met de presentator van het programma.

Je bent wel gewend om de grens over te gaan voor programma’s. Nu was het even geleden. Hoe was het om weer in het buitenland te zijn voor dit programma?

"Het is inmiddels alweer een halfjaar geleden dat de opnames waren en het is heel leuk om alle gezinnen weer te zien. Het was een geweldig programma om te maken. Botswana is een speciaal land. Het heeft een laag toeristenaantal en het is een land met oerwoud, natte stukken land en savanne. Een heel divers ecosysteem dus. Ik was er 1 keer eerder geweest voor Waar Is De Mol?, met Lieke van Lexmond, maar het was zo lekker om weer op reis te gaan. In een tentje met een veldbedje, dat is helemaal mijn ding."

Ging jij vroeger zelf kamperen of doe je dat misschien nu nog?

"Wat wij met de kinderen nu vooral doen is BoerenBed. Dan ga je kamperen en de kinderen mogen dan helpen op de boerderij. Er is geen stopcontact en tv dus dat is altijd in het begin even wennen, maar gaat al gauw over. En dan kunnen ze lekker knuffelen met varkens in plaats van op een scherm zitten."

En is er dan een voorwerp dat je altijd bij je hebt?

"Mijn hoofdlampje. En verder was alles daar. We hadden daar een lokaal team dat zorgde voor eten en ook bijvoorbeeld een zak met water zodat je ’s ochtends warm kon douchen."

Hoe kwamen ze bij jou als presentator van dit programma?

"Wim is de bedenker van programma’s als Million Dollar Island en die kreeg een visioen van een Nederlandse camping met badmintonveld en alles en dat middenin de savanne. Hij heeft heel wat ervaring met reisprogramma’s dus als een club dat kon waarmaken, dan zijn zij dat wel en ik mocht daar onderdeel van zijn."

Wat is jouw rol in het programma?

"Naast dat ik de foto’s moet keuren, ben ik vooral de 'campingvriend'. Het zijn allemaal doorgewinterde kampeerders, maar ze zijn wel uit hun comfortzone. Op de camping is er wel een hek om hen heen, maar ze mochten ook wild kamperen buiten het hek. En dan vonden ze het wel fijn dat ik erbij was. En dat gaf meteen de ruimte voor mooie gesprekken. Afrika doet echt wat met je. Het is een hele andere wereld en je leert ook veel over de dieren en hoe ze leven en elkaar bijvoorbeeld waarschuwen. Je wordt er heel klein, nietig en bescheiden van.

En dat keuren van de foto’s, gelukkig hielpen de rangers daarbij of een foto wel bij het juiste hert hing bijvoorbeeld. En de cameramensen keken mee of foto’s wel echt scherp waren."

Johnny bij bord van Camping De Wildernis.
Johnny bij bord van Camping De Wildernis.

Wat is volgens jou het antwoord op de vraag die je in aflevering 1 stelt: wat als we een stel typisch Nederlandse kampeerders gaan laten kamperen in Afrika?

"Op de camping gebeuren dezelfde dingen. Samen 's avonds eten koken bijvoorbeeld. Het verschil is dat je hele andere verhalen hebt omdat je bijvoorbeeld op safari bent geweest en oog in oog hebt gestaan met een olifant. Elke dag word je een ervaring rijker, elke dag leer je. En het is een programma voor ‘de lucky few’ en dat voel je ook. Er zijn helemaal geen ruzies of misverstanden."

Kun je een van jouw favoriete momenten uit het programma met de lezers delen?

"Ik heb een ochtend gehad dat mijn gids zei: Johnny stay in your tent. Ik hoorde een soort gesnuffel wat klonk als een kat, maar het was een leeuw die bij mijn tent lag. En als je je tent uit kwam, zag je soms ook de leeuwen- of olifantensporen. Heel spannend, gaaf en een beetje eng. En daarom waren die gidsen ook zo belangrijk. Altijd ging hij mee met een lampje naar de tent. Ik voelde me geen moment onveilig."

Ben je zelf ook op zoek gegaan naar dieren?

"Soms vroeg ik mijn gids even of we tijd hadden om weg te gaan. Zo zag ik een gevecht tussen een luipaard, een krokodil en wat er nog over was van aan antilope. Dat was een ongelofelijk schouwspel. Ook heel wreed natuurlijk, de jongste, oudste en zwakste gaan eraan. Maar dat is ook de circle of life natuurlijk. En mijn gids deelde elke dag vijf weetjes over de olifant. Dat was onwijs interessant."

Was er een dier dat je nog nooit gezien had en hoopte nu wel te zien?

"Nee, dat niet zozeer want ik heb het geluk dat ik al veel heb mogen zien. Maar ik heb wel heel veel geleerd van de gidsen en rangers over de dieren."

De camping in de wildernis.
De camping in de wildernis.

Hoe is de opbouw van die camping eigenlijk gegaan?

"Daar hebben we goed over nagedacht natuurlijk. We hebben een plek gekozen en de hele camping laten maken en bouwen in Botswana. Ondertussen liepen de dieren gewoon om ons heen. Ik heb later nog foto’s gezien hoe het eruit zag nadat het programma opgenomen was en je ziet er echt niets meer van. Maar we hebben dus wel heel bewust ervoor gekozen om lokale spullen te gebruiken."

Waarom moeten we dit programma kijken?

"We starten op 1 januari dus dat betekent dat je lekker met een katertje, de laatste oliebollen of een bodempje champagne op de bank kan ploffen voor Camping De Wildernis. In deze tijden van toch wel veel ellende en negativiteit proberen we met dit een feelgoodprogramma te brengen dat lekker wegkijkt. Dit programma heeft veel facetten. Het raakt, het entertaint en je gaat toch een beetje van de families houden. En er zitten ook nog weetjes in over het land en de dieren. Een ideaal programma dus voor de tijd van nu."

Camping De Wildernis is vanaf maandag 1 januari elke week om 20.30 uur te zien op SBS6. Direct na de uitzending verschijnt de aflevering ook op Prime Video.

Meer over