Jorg en Kim overleefden in The Raft vijf dagen op zee zonder water en eten

Het kan blijkbaar nog extremer dan Expeditie Robinson en The Island. In The Raft dobberen wildvreemden vijf dagen en vier nachten lang samen op een vlot. 

Zeeziekte, geen eten en drinkwater, de brandende zon, hoge golven en haaien op de loer. Een aantal mensen, geen survivalexperts of enorme avonturiers, waren zo gek om zich op te geven voor het RTL5-programma The Raft. Onder extreme omstandigheden moeten de koppels met een kleine survivalkit op een vlot van slechts twee vierkante meter survivallen op de grillige grote boze oceaan.

Land in zicht 

Het doel is net zolang door te gaan tot ze land in zicht hebben. De deelnemers winnen er geen prijs mee, maar leren vooral zichzelf kennen. Wanneer het echt niet meer gaat kunnen ze het moederschip bellen, alleen betekent dit dan wel einde verhaal. Niet alleen voor hunzelf maar ook voor hun Raftgenoot. Ex-marinier Jorg (25), zangeres Casita (34), tandarts Mattie (57) en student Kim (25) bijten het spits af.

Confronterend

Voor Jorg was dit de ultieme uitdaging. “Ik hou van bizarre dingen en dit is erg confronterend. Je zit samen met een onbekende vijf dagen op zee en wanneer krijg je nou de kans om dit te doen.” Voor Kim was het de manier om zichzelf te leren kennen. “Mijn moeders sterfdag vond in die week plaats. Iedereen verklaarde me voor gek, maar juist dat gaf mij de motivatie om het wel te doen. Ik was op dat moment echt op mezelf aangewezen en ik kon niemand bellen.” Jorg: “En het is fijn om met een totaal onbekende te praten over het leven.”

Geen eten

Kim zat op een vlot met Mattie. Het lukte het tweetal maar niet om een vis te vangen en op één slakje en wat zeewier na hadden ze niks te eten. En voor Mattie, die eigenlijk alle dagen kotsend over boord hing, was dit verre van ideaal. “Ik dacht van tevoren: ‘we vangen wel vis’, maar dat lukte dus niet. Hierdoor kregen we steeds minder energie en het enige waar we aan konden denken was eten”, vertelt Kim.

Goede klik

Voor Jorg en Casita verliep het allemaal een stuk rooskleuriger. Hij en zijn partner hadden een goede klik en vingen zowaar een vis. “Casita en ik hadden allebei de knop omgezet om te overleven en de taken goed verdeeld. Als ik met iemand opscheept zat zonder motivatie, dan was het een stuk moeilijker geweest.” Zijn ervaring als marinier hielp ook mee. “Ik ga altijd van het ergste uit en had rekening gehouden met de meest bizarre situaties: slecht slapen, kou, weinig eten en drinken, regen en storm. Het is stom als je dat niet doet. Je bent totaal overgeleverd aan de zee en de natuur en bent slechts een klein puntje in de grote oceaan.”

Aanrader

Jorg zegt volmondig ja op de vraag of hij het nog een keer zou doen. “Ja, zelfs morgen nog en ik zou het sommige mensen aanraden. Niet iedereen natuurlijk, want het is confronterend en dat moet je wel aankunnen.” Maar Kim gaat nooit meer op een vlot zitten. “Ik zou het wel iemand anders aanraden. Want zoiets doen met een onbekende geeft zo’n gevoel van overwinning.”

The Raft is op donderdag 17 maart om 21.30 uur te zien bij RTL 5.

Bekijk hieronder alvast een fragment uit de uitzending van vanavond. 

 

Reageren