Joris Linssen: "Door Deel Je Leven ben ik nu zelf ook donor"

In de nieuwe reportagereeks Deel Je Leven volgt Joris Linssen negen patiënten die wachten op een donororgaan. "Deze mensen hebben me met m'n neus op de feiten gedrukt."

Verwacht bij Deel Je Leven geen medisch programma waarin je precies wordt uitgelegd hoe een levertransplantatie werkt. Joris Linssen: "Het gaat over mensen die ziek zijn en die hopen op een wonder. We hebben gekozen voor die persoonlijke invalshoek, zodat je bijvoorbeeld meevoelt met ouders die de wanhoop nabij zijn als hun kind ziek is. Deel Je Leven gaat over onvoorwaardelijke liefde en grote dilemma’s."

Anderhalf jaar

Voor het programma heeft Joris bijna anderhalf jaar negen patiënten gevolgd. "Om de paar maanden dook ik een tijdje in hun leven; in de periode dat ze wachtten op een orgaandonatie, rond de operatie en tijdens de nasleep. Omdat we niet overal direct bij konden zijn, hebben we iedereen een cameraatje gegeven, zodat ze zichzelf konden filmen of familieleden dat konden doen."

Donor

In elke aflevering van Deel Je Leven staan twee patiënten centraal. Zo volgt Joris twee kinderen die dringend een lever nodig hebben, twee hartpatiënten, een jongen die stikt als hij niet snel nieuwe longen krijgt, en vier nierpatiënten. De helft van hen is afhankelijk van een fataal ongeluk van iemand die zijn organen wil afstaan; de andere helft krijgt een orgaan van een levende donor, vaak een familielid.

Duivels dilemma

Deze week ontmoet Joris Astrid (41) die een ernstige nieraandoening heeft, en de 12-jarige Fleur, die wacht op een nieuwe lever. "Astrids man Robert wil zijn nier afstaan, maar hij staat daarbij voor een dilemma: drie van hun vier kinderen hebben dezelfde nieraandoening. Omdat de ziekte zich pas op latere leeftijd ontwikkelt, besluit hij zijn nier aan zijn vrouw te doneren, met de gedachte dat de medische wetenschap over vijftien jaar hopelijk een stuk verder is."

Moederliefde

Het is niet Joris’ eerste programma waarin hij veel deelt met de geportretteerde kandidaten; ook in Hello Goodbye hoorde hij heftige levens­verhalen aan. "Hoe zwaar die ook zijn, uiteindelijk is het hoopgevend om te zien hoe sterk mensen zijn en hoe groot hun liefde voor hun dierbaren is. Dat geldt voor dit programma nog veel meer en die liefde heeft mij echt geraakt. Met name die van moeders voor hun kind."

Wachtlijsten

Is Joris inmiddels zelf ook donor? "Ik was er nooit zo mee bezig, maar deze mensen hebben me met mijn neus op de feiten gedrukt. Het is niet het doel van dit programma om donoren te werven, maar ik hoop wel dat het een neveneffect heeft. Met meer donoren worden de wachtlijsten echt korter. Ik heb gezien dat je daarmee levens kunt redden en hele gezinnen een nieuwe toekomst kunt geven."

Deel Je Leven is maandagavond om 22.05 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:
Joris Linssen keert binnenkort ook weer terug in Hello Goodbye: dat bood hij zelf aan

Reageren