Kandidaten over hun Wie is De Mol? 2017 tactieken

5 Januari 2017 17:40 | amusement | Door Televizier

© Michel Schnater/Avrotros

Het spel gaat weer beginnen! Art Rooijakkers strijkt met tien kandidaten - veelal Molloten - neer in Amerika. Welke tactiek hebben de tien bedacht om zo lang mogelijk in het spel te kunnen blijven of zelfs te winnen?

Presentator Art Rooijkakkers omschrijft dit zeventiende seizoen van Wie is de Mol? als ‘misschien wel het meest mysterieuze tot nu toe’: “Meestal zijn we in warme landen, nu beginnen we in de mist in een bos; het gevoel is meteen anders. Het is ook een kandidatengroep - een ongelooflijk leuke en enorm fanatieke groep - die vanaf dag één het spel heel scherp speelt."

"Deze kandidaten zijn bijna allemaal fan van het programma en hadden zich voorgenomen er iets van te maken. Dit jaar hebben we er vanaf het begin een non-stop rollercoaster van gemaakt. Alles gaat continu door. Terwijl de kandidaten heen en weer worden geschud, gebeurt er ineens iets wat ze niet kunnen verklaren. Dat maakt dit seizoen extra mysterieus.”

Alle foto's zijn gemaakt door Michel Schnater.

Thomas Cammaert (musicalacteur)

Afbeelding

“Ik heb van tevoren gesproken met een aantal oud-kandidaten. Zij hebben me tips gegeven als: houd goed bij wat je ziet. Ik heb daarom heel veel opgeschreven in mijn Mol-boekje en goed om me heen gekeken. Mijn theorie was: een Mol is óf heel extravert óf juist heel stil. Daar heb ik vooral op gelet.”

Jochem van Gelder (tv-presentator)

Afbeelding

“Ik ging voor de vrije val-techniek: niets voorbereiden en er gewoon induiken. Wel heb ik geprobeerd iedereen zo goed mogelijk in de gaten te houden. Ik ben de oudste van de groep en ging er daarom vanuit dat ik de meeste mensenkennis zou hebben om sneller de Mol te ontdekken.”

Sanne Wallis de Vries (cabaretier)

Afbeelding

“WIDM is prachtig gemaakt en ik kijk er graag naar. Ik heb me totaal in het spel gestort en er vooral van genoten. Helemaal toen ik weer thuis was en me realiseerde hoe blij ik was dat ik had meegedaan. Ik had overigens verteld dat ik op yoga-reis was. Dat was een aannemelijk verhaal.”

Vincent Vianen (choreograaf)

Afbeelding

“Ik wilde zo goed mogelijk mijn koppie erbij houden en de nodige verwarring veroorzaken – in de breedste zin van het woord.” Vrienden hoefde hij niet te maken. “In WIDM kun je geen maatjes hebben! Natuurlijk hebben we het heel gezellig gehad, maar het was ieder voor zich. Niemand vertrouwde elkaar.”

Diederik Jekel (wetenschapsjournalist)

Afbeelding

“Wat je op tv ziet, is natuurlijk wat de ­programmamakers willen dat je ziet. Op het moment dat je er elke minuut van de dag bij bent, zoals de kandidaten, is het spel totaal anders. Mijn enige voornemens waren dan ook: goed opletten en zo lang mogelijk een leuke tijd hebben.”

Yvonne Coldeweijer (actrice/vlogger)

Afbeelding

“Ik ben een echte Molloot en heb alle ­seizoenen gezien. Ik heb dan ook in allerlei seizoenen kunnen zien dat mensen een beetje bleven vastzitten in hun strategie, dus de mijne was: go with the flow, ik kijk wel. Dat werkte voor mij bevrijdend. Ik ­wilde voornamelijk genieten.”

Roos Schlikker (journaliste/columniste)

Afbeelding

“Mijn tactiek was om met iedereen gezellig te doen en ondertussen zo veel mogelijk te weten te komen. Ik kan me vrij makkelijk aan de omgeving aanpassen, waardoor ik snel een klik heb met mensen. Ik zat dan ook continu in m’n Mol-boekje te schrijven. Ik ben toch een journalist, hè.”

Imanuelle Grives (actrice)

Afbeelding

“Nadat ik ter voorbereiding een paar reeksen had gekeken, heb ik mezelf regels opgelegd: vind iemand met wie je kunt samenwerken en zorg ervoor dat je goed in de groep ligt, zodat je iedereen in de gaten kunt houden. Verder had ik me voorgenomen vooral mezelf te zijn.”

Jeroen Kijk in de Vegte (radio-dj)

Afbeelding

“Ik ben een grote Mol-fan; heb alle ­seizoenen gekeken. Maar toen ze me vroegen, leek het me niets voor mij. Ik ben niet eens sportief. Totdat ik me realiseerde dat ik alleen maar smoesjes aan het verzinnen was. Uiteindelijk besloot ik dus toch maar mee te doen.”

Sigrid ten Napel (actrice)

Afbeelding

Sigrid ten Napel, bekend van de series Penoza en Overspel ontbrak als enige kandidaat tijdens de persdag van Wie is de Mol? We hebben alles geprobeerd om haar alsnog te interviewen, maar dat lukte niet. Zou dat betekenen dat zij misschien...

Meer lezen? We spraken de negen overige deelnemers uitgebreid, klik op de linkjes voor hun volledige interviews.

Wie is de Mol? vanaf zaterdag 7 januari 20.30 uur, NPO 1

Meer over