Winnaar van 2017

Expeditie Robinson-kandidatenbegeleider Carlos Platier Luna: 'De kandidaten smokkelden eten mee'

17 november 2019 10:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

Met doorzettingsvermogen en Twentse nuchterheid won ‘onbekende Nederlander’ Carlos Platier Luna in 2017 Expeditie Robinson. Nu is hij terug bij het survivalprogramma, als kandidatenbegeleider. “Het voelde als thuiskomen.”

Hij wilde al jaren meedoen aan Expeditie Robinson. Het lukte Carlos Platier Luna in 2017. De goedlachse judoka uit Oldenzaal was een van de onbekende Nederlanders in het survivalprogramma. En er kwam nog een droom uit: hij won! Als jongste deelnemer ooit, met zijn 23 jaar. En nog stopte het avontuur niet, want dit seizoen reisde hij weer af naar de Filipijnen. Nu als kandidatenbegeleider. En het leuke is: een van de finalisten die hij versloeg, was er ook weer bij: Kaj Gorgels presenteert het programma nu.

Kandidatenbegeleider 

“Ik wilde graag betrokken blijven bij dit mooie programma”, vertelt Carlos. “Het liefst als presentator, maar ik ben ook niet op mijn achterhoofd gevallen. Ik begrijp wel dat je dat niet zomaar wordt.” Kandidatenbegeleider leek hem ook geweldig. “Ik had bij mijn deelname enorm veel aan Marleen, die al jaren achter de schermen Robinson-deelnemers helpt. Ik wilde ook zo’n steun zijn voor de kandidaten. Mijn ervaring kon ik daarbij goed gebruiken.”

Voorbereiding

Carlos belde wat rond, had een aantal gesprekken en kreeg tot zijn grote vreugde een jaar na zijn deelname de baan. Voor de Videolandversie van het programma, met onbekende Nederlanders, maar dat maakte hem niets uit. “Of ik nou een monteur of een BN’er help boeit me niet.” Helaas ging die Videolandversie niet door – dit jaar trouwens wel – en zijn klus dus ook niet. “Dat was flink balen.” Gelukkig lukte het hem dit jaar wel. “Nu zou ik eindelijk Expeditie Robinson meemaken vanaf de andere kant! Dat vond ik erg spannend.” Hoe bereidde hij zich voor op die nieuwe baan? “Eigenlijk net zoals bij mijn eigen expeditie: niet”, zegt hij lachend. “Natuurlijk wist ik wie de kandidaten waren, maar verder is daar toch alles anders dan je verwacht. Er is geen handleiding voor deze baan.”

Niet te veel eten

Als kandidatenbegeleider vangt Carlos de deelnemers op en begeleidt hij ze tijdens het spel. “Bijvoorbeeld voor een proef. Wij checken de kandidaten en schatten in of ze misschien medische hulp nodig hebben. Verder beantwoorden we vragen en geven we advies. Eigenlijk ben ik een soort manager, ik behartig hun belangen. En het is fijn dat ze hun verhaal kunnen delen met een vertrouwenspersoon die in hetzelfde schuitje heeft gezeten.” Carlos is er ook bij als de kandidaten in een bootje van eiland naar eiland gaan en als ze worden weggestemd. “Ik breng ze dan naar hun hotel en geef ze tips. Niet te veel eten en rustig met suiker is de belangrijkste, omdat hun maag is verkleind.”

Thuiskomen

Het moment dat hij als begeleider aankwam op de Filipijnen weet hij nog goed. “Het voelde als thuiskomen. Eigenlijk begon dat al bij de reis. Die was natuurlijk dezelfde als toen, dus het was bijzonder om weer mee te maken.” Al snel zat hij weer helemaal in het spel, maar dit keer wel vanaf de zijlijn. “Telkens kreeg ik weer kippenvel als ik de proeven zag. En als ik een kandidaat opving, voelde ik dat we iets gemeenschappelijk hadden, dat we hetzelfde hadden meegemaakt. Dat vond ik heel speciaal.”

Eten verstoppen

Maar dat hij zelf ook kandidaat is geweest pakt niet altijd goed uit voor de deelnemers. “Bij het samensmeltingsdiner wist ik bijvoorbeeld dat ze proberen eten mee terug te smokkelen naar het eiland. Dus controleerde ik de deelnemers extra goed. Ze zeiden: ‘Ah Carlos, toe, je hebt het toch zelf ook gedaan?’ Dan antwoordde ik met een grijns: ‘Tja, dan had je slimmer moeten zijn en het beter moeten verstoppen.’ Dat soort grapjes vind ik wel leuk.” Misschien is hij nog wel strenger dan Marleen, de andere kandidatenbegeleider. Lachend: “Best hypocriet, want als kandidaat probeerde ik het allemaal zelf ook.” Daarom laat hij de kandidaten ook niet zomaar alleen. Toen hij zelf meedeed gebeurde dat wel en daar maakte Carlos meteen gebruik van. Hij zag rook, liep erheen en trof wat Filipijnen die visjes aan het bakken waren. Na een smeekbede kreeg hij er een. “Het stelde niet veel voor, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling. Dus ik zorgde ervoor dat de kandidaten dit jaar niet alleen werden gelaten.”

Heimwee

De ruime maand die Carlos werkte bij het programma schoot voorbij. “Ik deed het met zo veel plezier. Het voelde helemaal niet als werken. Ook al was het warm en had ik soms zelfs meer heimwee dan toen ik zelf meedeed, ik genoot met volle teugen.” Nu is het afwachten of hij het volgende seizoen weer mee mag. Dan komt zijn Twentse nuchterheid weer naar boven. “Dat lijkt me geweldig. Maar ik ben wel realistisch, er zijn vast ook anderen die dit willen.”

Expeditie Robinson, zondag - RTL 4 • 20:00 uur

Meer over