Karel Appel-beeldje Tussen Kunst en Kitsch is helemaal niet van Karel Appel

15 September 2015 10:19 | amusement | Door Televizier

Het Karel Appel-beeldje dat begin deze maand in een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch werd ontdekt, is volgens experts helemaal niet van de Nederlandse kunstenaar.

Dat zeggen drie deskundigen in de talkshow Van Liempt Live op RTL Z. Deskundige Nico Delaive zegt dat het houten beeldje gegutst is en dat Appel helemaal niet op die manier werkte. Ook aan de prijs die de eigenaar destijds betaalde, zit een luchtje volgens Delaive. 5 euro is volgens hem veel te veel voor een vroege Appel: „Hij ruilde toen werk voor een pakje shag, voor ongeveer 15 cent dus.”

Foute claims

Taxateur Auke van der Werff en galeriehouder Willem Baars sluiten zich aan bij de eerste deskundige: „Mijn bek zakte open toen ik het plaatje zag, ik begrijp niet dat het programma met zulke claims komt.”

Blamage

Als deze experts gelijk hebben, dan is dat een blamage voor Tussen Kunst & Kitsch dat tegenwoordig wordt gepresenteerd door Frits Sissing. Het nieuws over de ontdekte Karel Appel werd groot gepresenteerd. Richard ter Borg heeft nog niet gereageerd op de meningen van de andere experts. Hij schatte de waarde van het werk tussen de 20.000 en 25.000 euro.

Aan Nu.nl geeft Tussen Kunst en Ktisch de volgende verklaring: „In samenspraak met de eigenaar van het reliëf zullen wij nader onderzoek uit laten voeren door de Karel Appel Foundation. Wij hopen dat dit onderzoek snel uitsluitsel zal geven over de afkomst van het reliëf.

Lees ook:
Nelleke van der Krogt nam eerder dit jaar afscheid

Meer over