Kasper van Kooten over Groeten uit 19xx

9 januari 2018 10:31 | amusement | Door Televizier

© www.nocandy.eu

Op 10 januari begint het nieuwe programma Groeten uit 19xx op RTL 4. In het programma gaan bekende Nederlanders met hun hele gezin terug naar het jaar waarin de BN’er twaalf jaar was. In een huis dat helemaal is getransformeerd naar die tijd. Kasper van Kooten presenteert het RTL 4-project. Wij spraken met de theatermaker. 

Hoe omschrijf je Groeten uit 19xx?

“Het is ultiem feelgood. Het is een voyeuristisch programma voor de hele familie, omdat je door de ogen van de kinderen ook zoveel ziet. Bijvoorbeeld als kinderen bij een draaitelefoon staan en dan denken: ‘wat is dit?’ Dan merk je als ouder dat er veel veranderd is, er is een enorme kloof. Het gat is veel groter dan je denkt en hoopt. Dat werkt op de lachspieren en is vertederend.”

Is Groeten uit 19xx te vergelijken met Oh, wat een jaar! van Linda de Mol?

“Ja, maar het grote verschil is dat Oh, wat een jaar! een studio- en een spelprogramma is. Wij maken eigenlijk een realityprogramma op locatie zonder publiek. Wij gaan echt op pad. Het is wel zeer vergelijkbaar wat nostalgie betreft. Oh, wat een jaar! heeft hartstikke goed gescoord, dat betekent dat mensen er graag naar kijken. En ik denk dat wij met dit programma nog iets extra’s kunnen bieden door de rol van de kinderen. Het wordt een soort Oh, wat een jaar! XL.”

Wat is jouw rol in het programma?

“Ik luister naar verhalen en ik probeer mensen aan te zetten tot iets wat ze anders niet zouden doen. Tegelijkertijd is mijn rol bescheiden, want ik ben er niet de hele tijd bij. Ik stuur ze naar het huis toe en kom soms polshoogte nemen. En ik geef ze opdrachten.”

De gezinnen verblijven drie dagen in een vrijstaand huis, maar mogen af en toe ook de deur uit. Zo gaan Leontien van Moorsel en haar gezin fietsen op racefietsen uit 1980 en is er een gezin dat rollerskate op een verlaten stuk snelweg.

Ga je nog andere dingen doen bij RTL?

Beste kijkers komt er weer aan en ik zal nog een paar keer te zien zijn bij RTL Late Night. Ook heb ik met mijn eigen productiebedrijf een aantal projecten liggen bij de zender. Want ik wil gewoon graag meer doen!”

In de eerste aflevering wordt het gezin van René en Natasja Froger gevolgd. Zij gaan terug naar 1972. Daarna volgen de families van: Tooske en Bastiaan Ragas (1984), Leontien van Moorsel (1980), Frans Bauer (1986), Henkjan Smits (1973), Danny de Munk (1982) en Tanja Jess (1979).

Groeten uit 19xx is vanaf woensdag 10 januari elke week om 20.30 te zien op RTL 4

Meer over