De Hit Kwis

Kees Tol: 'Ik hou nog net zo van Britney als vroeger'

27 juli 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Avrotros

Samen met Kees Tol presenteert Romy Monteiro deze zomer De hit kwis. Dit gloednieuwe, dagelijkse spelprogramma zendt uit op de plek van M en draait om het raden van grote pophits.

Tekst: Ernest Marx

Wat is De hit kwis voor een programma?
“Het is een laagdrempelige quiz over muziek. In drie verschillende rondes moeten de kandidaten aan de hand van geluidsfragmenten steeds de naam van een artiest en de titel van een liedje raden. Het gaat om mainstreamhits. Als jij alles van Elvis Presley weet, is dat heel leuk. Maar ken je daarnaast niets van Beyoncé of The Beatles? Dan kom je bij ons niet ver. Dit is vooral een vrolijk en muzikaal feest der herkenning. Ook voor mij. Ik moet opletten dat ik niet te enthousiast wordt en spontaan de antwoorden roep.”

Wie doen eraan mee?
“De kandidaten zijn gewone Nederlanders. Elke aflevering strijden drie teams van twee mensen tegen elkaar. Omdat we nu in coronatijd zitten, komt ieder koppel uit hetzelfde huishouden. Ze kunnen broer en zus zijn, geliefden maar ook twee generaties die samen een team vormen. Iedere ronde valt een kandidatenkoppel af. De winnaar krijgt een mooi geldbedrag.”

Hoe staat het met jouw eigen muziekkennis?
“Ik ben best een grote muziekkenner en ik heb een brede smaak. Door mijn ouders hou ik onder andere van Neil Diamond en The Beach Boys. Daarnaast ben ik ook altijd van bijvoorbeeld Britney Spears geweest. Op een gegeven moment ging ik in hetzelfde jaar zowel naar een concert van Céline Dion als van AC/DC. Ik vind het allemaal fantastisch. Maar ik ben geen wandelende muziekencyclopedie. Muziek draait bij mij vooral om gevoel en niet om feitenkennis.”

Met AC/DC zullen mensen jou vast niet snel associëren?
"Nee, men denkt natuurlijk dat ik vooral van de zoetsappige muziek ben zoals van Whitney Houston. Daar hou ik inderdaad ontzettend van, maar niet alleen maar. Een deel van mijn familie is gek van volksmuziek. Ook dat kan ik erg waarderen, zolang het maar kwaliteit heeft en het me raakt, zoals André Hazes.”

Is jouw muzieksmaak de laatste jaren veranderd?
“Niet echt. Ik hou nog net zo van Britney als vroeger. Maar ik vind het wel leuk om meer over achtergronden van muziek te weten. Dat kan soms verrassend zijn. Neem het liedje Zij gelooft in mij van André Hazes. Ik vond het leuk om te ontdekken dat het een cover is van Kenny Rogers. Hazes heeft daar gewoon een Nederlandse tekst op gemaakt. Grappig toch? Maar uit welk jaar het komt, interesseert me dan weer niet.”

Hebben kandidaten die dat allemaal wel weten een voordeel?
“We gaan ze niet om jaartallen vragen. Wel zullen Kees Tol en ik tussen de vragen door het een en ander vertellen over de achtergrond van sommige nummers. Maar bij de deelnemers gaat het er vooral om dat ze liedjes en artiesten kunnen herkennen en benoemen. En natuurlijk dat we met zijn allen veel plezier hebben.”

De Hit kwis | maandag t/m vrijdag | NPO 1 | 19.00 uur

Meer over