Kees van der Spek presenteert nieuw SBS-programma Moord of Zelfmoord?

2 maart 2016 10:41 | amusement | Door Televizier

© SBS

Misdaadjournalist Kees van der Spek onderzoekt in het nieuwe SBS-programma Moord of Zelfmoord? samen met advocaat Sébas Diekstra zaken die door de politie bestempeld zijn als zelfmoord. 

De familie en geliefden zijn er niet altijd zeker van of de overledene zelf gekozen heeft om een einde aan het leven te maken. Zij blijven rondlopen met de slopende vraag: wat is er gebeurd? Moord of Zelfmoord?

Team 

Kees en advocaat Sébas Diekstra gaan samen met oud-rechercheurs, forensisch pathologen en artsen voor de nabestaanden op onderzoek uit. Ze laten niks aan het toeval over en lopen alle sporen na en bewandelen opnieuw alle wegen in de hoop de zaak te kunnen heropenen of juist te kunnen sluiten. "Cruciale vragen blijven in veel van dit soort zaken bestaan over de momenten kort voor het overlijden van een dierbare. Maar er wordt te vaak geweigerd het nodige onderzoek te doen. Dat is verschrikkelijk voor de nabestaanden", laat strafzaken-advocaat Sébas Diekstra weten. 

Ingrijpend dilemma 

Pas wanneer alles volledig is uitgezocht en de waarheid boven tafel is, kan de familie zich richten op het rouwproces. "Het is een ingrijpend dilemma voor de nabestaanden. Zij kunnen jaren met enorme onzekerheid worstelen, omdat ze niet weten wat er die bewuste dag nou precies is gebeurd", legt Kees uit. "De familie verdient een second opinion, als de politie besluit dat het om zelfmoord gaat. Je gunt iedereen zekerheid over de doodsoorzaak van hun geliefde of familielid.”

Moord of Zelfmoord? is in het najaar van 2016 te zien bij SBS 6.

Meer over