Kerstkoken met Hugo Kennis van 24Kitchen

Meer dan de helft van de Nederlanders gourmet gezellig met Kerst. 24Kitchen-kok Hugo Kennis heeft daar een leuk recept voor bedacht. En het is geen vlees.

“Tachtig procent van de Nederlanders gourmet tijdens de feestdagen; dat ga ik niet veranderen. 24Kitchen bestaat dit jaar vijf jaar en in al die tijd hebben we gek genoeg nog nooit iets met gourmetten gedaan. Het is misschien niet chefwaardig, maar máák het dan maar zo. Het was voor mij wel een uitdaging, want ik heb zelf weinig met gourmetten.

Volvreten

“Dat is niet hautain: ik trek die lucht gewoon niet. Het is ook een lastig apparaat. Aan de ene kant van het gourmetstel kun je – bij wijze van spreken – je wang er tegenaan houden, zo lauw is het. En aan de andere kant wordt hij juist veel te heet. En zodra het apparaat aan staat, gooit iedereen het vol met vlees, waardoor het juist afkoelt! Ondertussen vreet je jezelf dan maar vol met sausjes en stokbrood... En dan te bedenken dat gourmetten juist is bedoeld om de tijd ervoor te nemen. Mijn eerste tip is dan ook: doe rustig aan.”

Kant-en-klaar

“Gourmet is natuurlijk niet meer dan een handeling; het maakt niet uit wat je erop legt. Maar omdat de kant-en-klare gourmetschotel bestaat, denken veel mensen dat gourmetten gelijk staat aan veel vlees eten. Daar krijg je een enorm vol gevoel van, gevolgd door heel veel spijt. Op die schotels zit ook altijd hetzelfde: slavinkjes, droge kipfilets, hamburgertjes… Het mooie is dat je voor gourmet veel zelf kunt voorbereiden. Koop bijvoorbeeld eens twee of drie stukken goed vlees die je extra aandacht geeft. Daar kun je verschillende gerechten mee maken en dat is uiteindelijk ook goedkoper.

Groente

Ik heb voor het programma veel recepten met groente bedacht. Beschouw de bovenkant van het gourmetstel vooral als een mini­gasfornuis; de onderkant van het apparaat is juist een soort oven, waarmee je gerechtjes kunt gratineren. Daarmee kun je zelfs dessert maken, zoals een crumble met peer en suiker. De keuze is dus eindeloos! En in de tussentijd is er gezelligheid.”

Gourmettips van Hugo
Het grootste probleem met gourmetten is de geur die zich door het hele huis verspreidt.
Maar daar heeft Hugo wat op gevonden.
•    ”u0007Laat op het fornuis een pannetje met een laagje water en wat natuurazijn ­zachtjes
borrelen – niet koken. De azijn zorgt ervoor dat de nare geuren sneller verdwijnen.”
•    ”u0007Maak tijdens het gourmetten ook regel­matig de pannetjes schoon met keuken­papier. Vlees brandt snel aan en dat geeft die heftige lucht.”
•    “u0007Gebruik vloeibare boter bij het bakken van vlees; dat spettert een stuk minder dan olie.”

Mini shakshukan
Bijgerecht 6-8 personen

Ingrediënten
* 1 rode paprika export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 3 tomaten export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 1 teentje knoflook export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 1 ui
* olijfolie om in te bakken export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 1 blikje tomatenpuree à 60 g
* snufje komijnpoeder export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root snufje korianderpoeder
* 8 kwarteleitjes export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 4 takjes koriander

Bereiden
Maak de paprika’s en tomaten schoon en snijd deze in kleine tukjes. Pel en snijd de knoflook fijn en pel en snipper de ui. Verhit in een pan een scheutje olijfolie om in te bakken en fruit de
ui en knoflook. Voeg de paprika, tomaten, tomatenpuree, komijnpoeder, korianderpoeder en de tijm toe en laat het geheel op een laag pitje tot een dikke saus inkoken; breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te snel inkookt. Pluk en snijd de koriander fijn.

Schep de saus tijdens het gourmetten in gourmetpannetjes en breek er een kwarteleitje in. Zet de pannetjes in het gourmetstel (onder de grill) en laat de eitjes gaar worden. Garneer het gerecht met wat ­koriander.



Reageren