‘Oneerlijk afvallerseiland’

Kijkers reageren verbijsterd op 'willekeurige' spelregels Expeditie Robinson

4 oktober 2021 18:36 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

Kijkers van Expeditie Robinson begrijpen weinig meer van dit seizoen nu het lijkt alsof de makers de spelregels waar nodig aanpassen.

Zelfs met twee uitzendingen per week is het tempo bij Expeditie Robinson dit seizoen buitengewoon stroperig. In elf afleveringen zijn er slechts drie afvallers, waarvan één onvrijwillige terugtrekking. Dat de productie de regels van het spel geheel willekeurig lijkt aan te passen valt ook verkeerd bij menig kijker.

Tweede Kans Eiland

De afgelopen weken waren de regels relatief overzichtelijk: expeditieleden van Kamp Noord en Zuid die op de eilandraad worden weggestemd, krijgen de mogelijkheid naar Tweede Kans Eiland te gaan waar acht oud-kandidaten individueel bezig zijn aan een eigen expeditie. Wie daar wordt weggestemd, vertrekt naar Afvallerseiland waar slechts plek is voor twee personen. Iedere nieuwkomer moet een plekje verdienen door een duel te winnen van een bewoner naar keuze.

Jasmine en Sieneke

Op die manier verlieten Eva van de Wijdeven en Stefano Keizers al het spel. Maar in aflevering elf was ineens alles anders. Sieneke was weggestemd op Tweede Kans Eiland en Jasmine Sendar werd eruit gewipt op de reguliere Eilandraad. Het leek logisch dat Jasmine de plek van Sieneke over zou nemen, maar ze moesten ineens beiden naar Afvallerseiland.

Rob & John

Daar bivakkeerden op dit moment Rob Geus en John de Bever. Het zou volgens de spelregels voor de hand liggend zijn als de twee nieuwkomers elk een duel zouden krijgen met de heren zodat er uiteindelijk twee winnaars overbleven op Afvallerseiland. De productie besloot anders: Sieneke en Jasmine moesten tegen elkaar strijden voor een plekje. Rob en John bleven buiten schot, zodat Afvallerseiland ineens drie man huisvest.

Jasper Demollin

De verwarring is helemaal compleet als aan het eind van de aflevering Jasper Demollin sneuvelt op de eilandraad. In tegenstelling tot Jasmine mag Jasper wél naar Tweede Kans Eiland. Of dat zo’n voordeel is moet blijken, want de veteranen stemmen steevast alle nieuwkomers er zo snel mogelijk uit.

Meer over