Bizarre onthullingen

Kijkers geschrokken door heftige verhalen in De kinderen van Ruinerwold

8 april 2021 09:41 | amusement | Door Demi Schoenmakers

© BNNVARA
Ruim 1,4 miljoen mensen zagen woensdagavond de derde aflevering van De kinderen van Ruinerwold. In deze documentairereeks doen de vier oudste kinderen van het mysterieuze gezin dat in 2019 werd ontdekt in een boerderij bizarre onthullingen.

Shin (31), Mar Jan (30) en Edino (28) verlieten het gezin jaren geleden al. Maar Israel (27) is in oktober 2019 ontsnapt om hulp te gaan vragen in het dorp. Dankzij de dappere daad van Israel werd het 'spookgezin' uit Ruinerwold ontdekt. In De kinderen van Ruinerwold spreekt documentairemaker Jessica Villerius met de vier oudste kinderen uitgebreid over de extreme omstandigheden waarin ze jarenlang hebben geleefd.

De vijf jongste kinderen van het gezin staan achter hun vader en hebben besloten anoniem en buiten de media te blijven sinds hun vrijlating. 

Vernedering

In de derde aflevering vertellen de oudste vier kinderen onder andere over de mishandelingen door hun vader, Gerrit Jan van D. Zo werden ze jarenlang seksueel misbruikt en agressief mishandeld. Voor kinderen was het 'normaal om zulke straffen te ontvangen. Ze wisten niet beter. 

“Het was vaak eerst koud douchen, niet eten”, legt Edino uit. Soms was die straf niet voldoende, dan volgde ‘afzondering of opsluiting en dan een fysieke straf’. “En soms ook wel vernedering doorstaan”, gaat hij verder. “We moesten bijvoorbeeld een keer met z’n allen modder gooien op Shin. Stond hij daar gewoon in z’n onderbroek.”

Seksuele verlangens

Dan komt Shin aan het woord. Hij kan zich de mishandelingen nog goed herinneren. Hij moest een keer uren in een koud bad liggen, omdat zijn vader aan hem zag dat hij seksuele verlangens had gehad naar meisjes. Maar het ergste was niet in het bad liggen, vertelt hij. "Maar het feit dat je op school al bang bent dat je thuiskomt en dan weer weet wat je moet gaan doen.”

De kijkers zijn enorm geschrokken van de aangrijpende verhalen en de bizarre onthullingen. Op Twitter betuigen ze hun steun en respect aan de kinderen van Ruinerwold. Ze vinden het heel knap dat ze hierover durven te spreken. 

Meer over