Kijktip: De finale van het Eurovisie Songfestival met Douwe Bob

12 mei 2016 14:39 | amusement | Door Televizier

Na twee voorrondes is het tijd voor de grand final van het Eurovisie Songfestival. Zesentwintig liedjes zijn daarin te horen, waarvan zes 'verse' nummers van de automatische finalisten.

Zweden

Daarvan zullen Frankrijk (met zomernummer J'ai cherché) en gastland Zweden het volgens de bookmakers het beste doen. Voor Zweden zingt de 17-jarige Frans If I were sorry.

Presentatieduo

Cornald Maas en Jan Smit verzorgen het Nederlandse commentaar. Presentatoren zijn Måns Zelmerlöw (de winnaar van 2015) en Petra Mede, die ook al in 2013 de presentatie deed.

Nieuwe puntentelling

Nieuwigheidje dit jaar: de presentatie van de puntentelling wordt opgesplitst. De puntengevers maken in beeld de jury-uitslag van hun land bekend, daarna volgt per nummer het totaal aan sms-stemmen en is de definitieve uitslag bekend.

Vakjury

Het is voor het eerst sinds 1975 dat er zo'n fundamentele verandering in het bekendmaken van de punten is doorgevoerd. De fiftyfifty-verhouding tussen jury- en publieksstemmen bestaat wel al langer; die werd in 2009 ingevoerd.

Spannend

De vernieuwing houdt de puntentelling – die doorgaans wel ruim een uur kan duren – in ieder geval tot het laatste moment spannend. Het is niet toevallig dat de verandering dit jaar wordt doorgevoerd.

Nationale voorronde

De organiserende Zweden hebben namelijk al ervaring met deze manier van punten geven. In hun eigen voorronde Melodifestivalen wordt de uitslag al langer volgens deze methode bekendgemaakt.

Justin Timberlake

Ook nieuw dit jaar is dat een internationale artiest die niet meedoet aan het Songfestival, optreedt tijdens de finale. En het is niet de minste: Justin Timberlake. De zanger annex acteur laat zijn nieuwste single Can't stop the feeling! voor het eerst live horen.

Meer over