Kijktip: de natuurdocumentaire Life Story

Sir David Attenborough bekijkt in de zesdelige serie Life story dieren in de eerste zes cruciale fasen van hun leven. En dat levert spectaculair beeldmateriaal op.

Voor jonge dieren is alles even nieuw en vreemd. De ervaringen die ze opdoen en hun reacties op nieuwe situaties zijn, net als bij mensen, bepalend voor hun verdere leven. Maar dat dieren de kindertijd overleven is een stuk minder vanzelfsprekend dan bij ons.

Brandganzen

Zo storten hongerige brandganzen zich enkele uren na hun geboorte van een hoge rots van 120 meter, waarbij het de bedoeling is dat ze blijven vliegen terwijl ze onderweg op nogal wat obstakels botsen. Een ­piepkleine grootoorspringmuis overleeft in zijn eentje de Gobiwoestijn. En een twee maanden oud bultrugkalf begint met zijn moeder aan een tocht door de oceanen, maar belandt daarbij in een gevecht tussen veertig ton zware mannetjes.

Liefhebber kikkers

Life Story wordt gepresenteerd door de oude vertrouwde Sir David Attenborough. Waar de meeste mensen er in hun vroegste jeugd van droomden een hond, kat of misschien een konijntje als huisdier te hebben, droomde hij er op zijn beurt van om kikkers te houden – en die hield hij ook.

Excentriek

De ietwat excentrieke Attenborough komt als eerste in aanmerking voor de fictieve titel ‘populairste biologieleraar ter wereld’. Met zijn boeiende verhalen over de natuur en onderhoudende vertelstem weet hij velen aan de buis te kluisteren. Vandaag deelt hij op die karakteristieke wijze zijn fascinatie voor de manier waarop soorten altijd weten te overleven en weer doorgaan.

Life Story wordt op woensdag om 20.30 uur uitgezonden op NPO 2

Toen filmmaker Richard Attenborough vorig jaar overleed namen veel mensen onterecht aan dat het om zijn broer David ging.

Reageren