Kijktip: De vijftiende Grote Geschiedenisquiz

De deelnemers aan de vijftiende Grote geschiedenisquiz kunnen hun borst wel natmaken, want de vragen vereisen veel feitenkennis en inzicht.

Duik in de geschiedenis

Dat liet het spannende slot vorig jaar wel zien: wat was de Pretoriaanse garde ook alweer? Op welk slot werd Willem de Zwijger geboren? En: waarom werd de hoofdredacteur van De Telegraaf in 1915 gearresteerd? Je moet het maar net weten.

Vernieuwd

Joost Karhof presenteert de jubileumeditie, die heel wat nieuwe elementen heeft. Voor het eerst spelen bekende en onbekende Nederlanders samen in teams en er is een rol weggelegd voor Martijn Vermeulen, de geschiedenisleraar van het jaar.

Owen en Jort

Onder anderen cabaretiers Erik van Muiswinkel en Owen Schumacher, presentatoren Jort Kelder en Pieter Jan Hagens en journalisten Rena Netjes en Jan Tromp doen deze editie mee.

Teams

De winnaars van de schriftelijke voorronde zullen dit jaar worden gekoppeld aan een team van twee prominenten. Zo ontstaan vijf teams van drie personen.

Strijd om de winst

Het spelverloop is nog spannender door een grotere verscheidenheid aan vraagvormen en speciale gasten die vragen stellen of antwoorden verklaren. Na drie rondes blijven twee teams over die in de finale strijden om de eretitel Geschiedeniskenners Van Het Jaar.

Grote prijs

Ook deze keer gaat het winnende team op een bijzondere, historische reis. De quiz is een samenwerking tussen NTR en VPRO met het Historisch Nieuwsblad en NRC Handelsblad.

Reageren