Kijktip: finale Maestro

18 december 2014 17:02 | amusement | Door Televizier

© Daniel J. Ashes - Avro

Na zeven weken volgt de ontknoping: wie wint Maestro? En wie wordt daarmee de opvolger van de winnaar van vorig seizoen, Lenette van Dongen?

De twee Maestro-finalisten krijgen het niet makkelijk. Ze krijgen de opdracht om het orkest te begeleiden bij het spelen van een van de bekendste klassieke muziekstukken die er zijn: het eerste deel van de Vijfde Symfonie van Ludwig von Beethoven (‘ta-ta-ta-tááá’). 

Finale

Hun tweede uitdaging bestaat uit het dirigeren van het orkest én een koor. Dat deden de dirigenten in spe al eerder, in de vijfde aflevering. En dat bleek best lastig. De zangers in het koor kunnen de begeleidende muzikanten vaak moeilijk horen, vanwege het geluid dat ze zelf maken. Daardoor gaan ze vaak sneller zingen dan het orkest speelt. 

Maestro

De afgelopen decennia heeft de Vijfde Symfonie van Beethoven moeiteloos zijn weg gevonden naar de populaire cultuur. De kenmerkende vier openingsnoten waren te horen in reclames, dancenummers en rockmuziek, en het stuk fungeerde talloze keren als achtergrondmuziek in films en tv-programma’s. In Wie is de Mol? bijvoorbeeld, dat delen van de symfonie gebruikte om de spanning op te voeren. En de Britse rockgroep Electric Light Orchestra (ELO) verwerkte delen van de ‘Vijfde’ in hun Roll over Beethoven. Ook zanger Robin Thicke (Blurred lines) gebruikte Beethovens creatie in zijn hit When I get you alone.

Meer over