Kijktip: Koningspaar in Canada

In het kader van 70 jaar bevrijding brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een officieel staatsbezoek aan Canada.

Het is 70 jaar geleden dat onder meer de Canadezen Nederland bevrijdden. Na 1945 trokken meer dan een miljoen Nederlanders als emigrant naar Canada. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima doen daarom dit land aan voor een officieel staatsbezoek. Op NPO 2 is een verslag te zien.

Canada

Het koningspaar is uitgenodigd door gouverneur-generaal David Johnston, de vertegenwoordiger van koningin Elizabeth, het officiële staatshoofd van Canada. Op het programma staat onder meer een krans­legging bij het monument voor Canadese oorlogsslachtoffers uit WO II. Verder planten Willem-Alexander en Máxima een boom in de tuin van de presidentiële ambts­woning om de vriendschapsband te bezegelen. 

Handel en onderwijs

Willem-Alexander en Máxima reizen niet alleen. Ook minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en haar collega Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn mee. Zij leiden respectievelijk een handels- en een onderwijsmissie. Het doel is Nederlandse onderwijsinstellingen de kans te geven samenwerkingen met de Canadezen op te starten of te intensiveren. Verder is er nog een presentatie van studenten, diplomaten, journalisten en IT-specialisten. Zij hebben twee dagen gebrainstormd over oplossingen voor globale vraagstukken. Ze bespreken het resultaat met het koningspaar.

NOS 70 jaar bevrijding: Koningspaar in Canada is vrijdagavond om 19.40 uur te zien op NPO 2.

Lees ook:
Nielson: "Koning Willem-Alexander, sorry dat ik u Willem noemde"

Meer over: