Kijktip: Koningspaar in Denemarken

De NOS doet verslag van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Astrid Kersseboom volgde het koningspaar naar Denemarken.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten deze week een bezoek aan Denemarken. Astrid Kersseboom reisde in hun kielzog mee. In het NOS-programma Koningspaar In Denemarken doet ze verslag van de hoogtepunten.

Stine Jensen

Astrid Kersseboom praat ook met Stine Jensen, een Deens-Nederlandse schrijfster en filosofe, over de overeenkomsten en de verschillen tussen Nederland en Denemarken.

Samsø

Het bezoek van het koningspaar richtte zich onder meer op het versterken van de handelsrelaties, gezondheidszorg, het borgen van de kwaliteit van de samenleving en duurzame (wind)energie. Dit laatste stond centraal bij het bezoek aan Samsø, dat dankzij windenergie en andere energiebronnen een CO2-neutraal eiland is. Hier bezochten Willem-Alexander en Máxima een stadsverwarmingsinstallatie.

Kopenhagen

Op het vasteland bezocht het koninklijk paar onder meer het Bispebjerg-ziekenhuis in ­Kopenhagen. Dit hospitaal wordt uitgebreid en gaat behoren tot de vijf superziekenhuizen van Denemarken, waarbij efficiency en dienstverlening centraal staan.

Ministers

De koning en koningin waren niet alleen tijdens hun bezoek; de ministers Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Koenders van Buitenlandse Zaken reisden met hen mee. Het koninklijk paar bood bij afscheid een moderne dansvoorstelling aan van ICKamsterdam.

Koningspaar In ­Denemarken is donderdagavond om 19.20 uur te zien op NPO 2.

Lees ook:
Boer Johan en Ingrid ontmoetten Willem-Alexander en Máxima en vonden dat net een scène uit Sissi.

Meer over: